Benzin 5 lirayı geçti

Benzin 5 lirayı geçti

Dolar ve Euro’daki tırmanış akaryakıta zam olarak yansıdı.

Benzinin litresine, bu geceden geçerli olmak üzere 12 kuruş zam yapıldı. Türkiye’nin tamamında benzinin litresi 5 TL’yi geçti. İstanbul’da 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 4,95 liradan 5,07 liraya yükselmiş oldu.

Dolardaki yükselişin de etkisiyle akaryakıt fiyatlarında artış devam ediyor. Benzinin litre fiyatına bu geceden itibaren 12 kuruş zam yapıldı. Yeni zam sonrası 95 oktan benzinin litre fiyatı İstanbul Anadolu yakasında 5 lira 7 kuruşa, Ankara da ise 5 lira 8 kuruşa yükseldi. 26 Aralık’taki zammın ardından benzinin litresi özellikle Kars, Iğdır, Erzurum gibi Doğu illerinde 5 lirayı geçmişti. Yeni zamla birlikte 5 lira sınırı tüm Türkiye’de aşılmış oldu. Benzin en son 30 Ağustos 2013’te İstanbul’da 5,07 liraya ulaşmıştı. Bu geçeden itibaren uygulanmaya başlanan zammın ardından benzin Van’da 5,20 liradan, Trabzon’da 5,10 liradan, İzmir’de 5,8 liradan, Diyarbakır’da 5,18 liradan, Konya’da ise 5,12 liradan satılmaya başlandı. Kaynaklar, kurdaki artışın motorin fiyatlarını da etkileyeceğini belirterek, birkaç güne kadar motorine de zam gelebileceğine işaret etti. Önceki gün tüpgazın kilogramına 7 kuruş, otogazın litresine 4 kuruş zam gelmişti.

Akaryakıta gelen yeni zamların, hayatın diğer alanlarına da yansıması bekleniyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, geçen ay yaptığı açıklamada, benzin, motorin ve LPG gibi lokomotif ürünlere gelen fiyat artışının A’dan Z’ye her şeye zam olarak yansıyacağını söylemişti. Zamların şoför esnafını çileden çıkarır hale geldiğini vurgulayan Palandöken, benzin ve LPG’ye yapılan zammın anlatılabilir bir yanı olmadığını ifade etti. Akaryakıta gelen zamların ulaşıma zam yapılmasını kaçınılmaz kıldığını belirten Palandöken, “Petrol fiyatlarındaki artışlar hemen pompa satış fiyatlarına yansıyor. Zam üstüne zam yapılıyor. Ama fiyatlar düştüğü zaman zamlar aynı hızla geri alınmıyor. Şimdi ise dolardaki kur yükselişi bahane edilerek benzin fiyatlarının artırılması ulaşıma zammı kaçınılmaz kılıyor.” dedi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.