Belediyelerde çalışanların kadro durumu belirsiz

Belediyelerde çalışanların kadro durumu belirsiz

Sözleşmeli çalışanların kadroya alınmasında belediye çalışanlarının kadro durumu belirsizliği devam ediyor

Sözleşmeliler kadroya alınınca 800 milyon lira hastanelere kaldı

Çoğunluğu öğretmen ve sağlık çalışanı 205 bin 894 sözleşmeli personelin kadroya alınması en çok hastanelere yaradı. Maaşları döner sermayeden ödenen 30 bin personel maaşını artık devlet bütçesinden alacak. Böylece yıllık 800 milyon liralık maaş gideri hastanelerin kasasında kalacak.

4B kapsamındaki 205 bin 894 sözleşmelinin kadroya alınması, yıllardır bu hakkı bekleyen çalışanlar ile aileleri tarafından sevinçle karşılandı. Sözleşmelilerin kadroya geçmesinden en kârlı çıkan ise hastaneler oldu. Hastanelerde sözleşmeli olarak çalışan 30 bin personelin maaşı döner sermayeden ödeniyordu. Bu kişilerin kadroya geçmesiyle birlikte maaşları merkezî bütçeden ödenecek. Bu kişilere ödenen yıllık 800 milyon liralık maaş ise hastanelerin kasasında kalacak. Hastaneler bu döner sermaye gelirini diğer harcamalar için kullanabilecek.

Sözleşmeli olarak çalışanlara kadro veren kanun hükmünde kararname önceki gün Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeyle öğretmen, hemşire, ebe, sağlık memuru, sağlık teknikeri, büro personeli, mühendis-mimar, Kur'an kursu öğreticisi, imam hatip, infaz koruma memuru, zabıt katibi, destek personeli, diş tabibi, veteriner, kadastro teknisyeni diğer unvanlar olmak üzere 205 bin 894 sözleşmeli personeli 4B kadrosundan 4A kadrosuna geçti. Bu hakkın kullanılabilmesi için çalışanların 4 Haziran'dan itibaren 30 gün içinde yazılı olarak kurumlarına başvurması gerekiyor. Başvuru yapanlar, çalıştıkları yerlere 60 gün içinde atanacak. Türk Sağlık-Sen, sözleşmeliler için kadroya geçirilme taleplerini içeren örnek dilekçe hazırladı. Kadroya geçirilmeyi talep eden sözleşmeli personel, dilekçeye ad ve soyadlarını yazıp imzalayarak çalıştıkları kurumlara teslim edecek. 4/B'deki her unvanın, memuriyette karşılığı bulunmuyor. Bu durumdaki sözleşmeli personelin hangi unvanlı memur kadrosuna atanacağına ise Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı karar verecek. 30 günlük başvuru süresi, askerlik yapanlar veya doğum sebebiyle ücretsiz izne ayrılanlar için geri dönüşlerinden itibaren geçerli olacak. Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, çalışanlar için çok sayıda yeni hak getirdi. 205 bin çalışan, iş güvencesi başta olmak üzere tayin, babalık ve ölüm izni, döner sermaye geliri gibi alanlarda avantajlara kavuştu. Çalışanların yanı sıra kurumlar da kârlı çıktı. Sözleşmeliye kadro hakkı verilmesiyle birlikte sağlık kurumlarında çalışan 85 bin sözleşmeli personel bu haktan yararlanacak. Bu kişilerden 30 bini, maaşları döner sermaye bütçesinden ödenenlerden oluşuyor. Kadro hakkı verilmesiyle birlikte bu 30 bin kişinin maaşları Maliye tarafından karşılanacak. Bunlara ödenen 800 milyon TL ise hastanelerin kasasında kalacak. Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Başta üniversite hastaneleri olmak üzere sağlık kurumlarının çoğu, döner sermaye sistemi üzerindeki ek külfetler nedeniyle çalışanına tavandan ödeme yapamamaktadır. Sözleşmeli personele kadro hakkı, döner sermaye bütçelerini önemli bir yükten kurtardı. 30 bine yakın sözleşmeli personelin yıllık maaş tutarı olan 800 milyon liralık kaynak, artık genel bütçeden karşılanacak. Böylece bu para sağlık kuruluşlarının kasasında kalacak." dedi.

BELEDİYELERDE ÇALIŞANLARIN DURUMU BELİRSİZ

Birçok meslek grubu kadro sevinci yaşarken belediyelerde çalışanların durumu belirsizliğini koruyor. Düzenlemenin yerel yönetimleri kapsamadığı iddia edilirken, belediyelerde örgütlü sendikalar itiraz ediyor. İddiaya göre Başbakan Tayyip Erdoğan'ın tüm sözleşmelileri kapsayacağına yönelik sözlerine karşın düzenlemeyi yapan bürokratlar belediye çalışanlarını kapsam dışı bıraktı. Yerel yönetimlere sözleşmeli personel alınırken KPSS'nin şart koşulmamış olmasının bu kişilerin kapsam dışı bırakılmasında etkili olduğu belirtiliyor. Belediyelerde örgütlü sendikalar ise mevcut kararnamenin belediyelerdekileri kapsadığı kanaatinde. Son sözü Devlet Personel Başkanlığı söyleyecek. Bem-Bir-Sen Genel Başkan Danışmanı Tarkan Zengin, düzenlemeden belediye çalışanlarının yararlanabileceğini belirtiyor. Zengin, "Düzenleme ile iki istisna dışında 4/B statüsünde çalışanlar kadro hakkını kazandı. Özellikle çalışma hayatını ilgilendiren yasal düzenlemelerde istisnalar belirtiler ve istisnalar dışında kalanlar verilen haklardan yararlanır. Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini ilgilendiren düzenlemede, yararlanmayacaklar iki grup olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla bunun dışında kalan tüm sözleşmeli personel kadro hakkını elde etmiştir. Kararnamede 'ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere' demek suretiyle iki istisnayı belirtmiştir. Bunun dışında kalanlar, mahalli idareler de dahil olmak üzere kadro hakkını almıştır." diyor.

Başbakan, sözleşmeliye kadro kararnamesini hastanede imzaladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 4/B'lileri devlet memuru kadrosuna geçiren düzenlemeyi hastane odasında imzaladığı ortaya çıktı. Kendisine 4/B'lilerin durumunun ne olacağını soran hemşireye Erdoğan, 4/B'lileri devlet memuru kadrosuna geçiren kanun hükmünde kararnameyi hemşirenin yanında imzalayarak cevap verdi. Erdoğan'ın imzalamasının ardından kararname Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de onaylamasıyla Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Başbakan Erdoğan, 3 Haziran Cuma günü akşam Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Cizre'de terör örgütü yandaşlarının yurt yakma girişiminde yaralanan Fehmi Fidan'ı ziyaret etti. Fidan ile bir süre sohbet eden Erdoğan, hastaneden ayrılışı sırasında, hastane yetkililerinden bilgi aldı. Bu esnada Başbakan Erdoğan'a Hastane Başhemşiresi İpek Çanakçı 4/B'lilerin kadro sorununun ne zaman çözüleceğini sordu. Erdoğan, konuyla ilgili Maliye Bakanlığı'nın işlemleri tamamladığını belirterek, "Kararı gözünüzün önünde imzalayayım." diyerek, 205 bin 894 4/B'liyi devlet memuru kadrosuna geçiren düzenlemeyi imzaladı. Kararın imzalanması üzerine Çanakçı, Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti. Erdoğan'ın imzaladığı kanun hükmünde kararname Çankaya Köşkü'ne gönderildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün de aynı hızla imzalamasıyla birlikte binlerce aileyi sevindiren karar kanunlaşmış oldu.


Zaman