Belçika'daki 'Türk köyü' Türklükten vazgeçiyor

Belçika'daki 'Türk köyü' Türklükten vazgeçiyor

Yıllardır Türk köyü olarak bilinen ve karnaval tarihinde de Türklerin akın ettiği Faymonville kasabası, Türklükten vazgeçmeye hazırlanıyor.

Bu yıl Türkiye elçiliğinden ve başkonsolosluğundan kimsenin davet edilmemesi ilk adım olurken, önümüzdeki yıllarda da azalan Türk simgelerinin karnavaldan tamamen kaldırılması tartışılıyor.

Liege bölgesindeki Türk köyü olarak bilinen Faymonville’de kutlanan karnavalın bundan sonra ‘Türk karnavalı’ olarak anılmama durumu olduğu ortaya çıktı. Faymonville Karnavalı İnisiyatifi Sendikası, karnavalın bir Türk karnavalı değil, Faymonville Karnavalı olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz hafta düzenlenen festivalde, yine her yıl olduğu gibi başta Belçika’dan olmak üzere, Almanya, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerden Türk vatandaşları köye akın etmişti. Ellerinde Türk bayraklarıyla karnaval kortejlerine eşlik eden Türk vatandaşlar, sıkıntılı durumdan habersiz olarak gelecek yıllarda daha fazla ilgi göstermeyi planlıyorlardı.

Karnaval kortejinde her geçen yıl Türklere ait motiflerde gözle görülür şekilde azalma olması ve son olarak Türkiye Büyükelçiliği’nden veya Başkonsolosluğu’ndan kimsenin davet edilmemesi akıllarda soru işareti bırakmıştı. 

Faymonville Karnavalı İnisiyatifi Sendikası Genel Sekreteri Andre Lemaçon, karnavala Türk isminin konmasına karşı olduklarını söyledi. Cihan'a bilgi veren Lemaçon, "Tarihî bazı söylentilere dayalı olarak Faymonville Karnavalı’na Belçika'dan Türkler katılıyor. İsmini Türk Festivali koymuşlar. Biz buna karşıyız, bu organizasyonun adı Türk festivali değil, orijinal adı Faymonville Karnavalı’dır." dedi. 

Lemaçon, "Bu seneki organizasyonda karnavaldan bu boyutunu soyutlama adına bazı kararlar aldık. Nitekim bizden Belçika'daki Türk yetkililere davetiye gitmedi. Onlardan da bir katılım talebi almadık. Karnavalımıza ciddi kalabalıkların akın etmesi güvenlik başta olmak üzere farklı problemlere yol açıyor, zorlanıyoruz." şeklinde konuştu. Lemaçon ayrıca Türklerin bölgeyi Türk köyü olarak görmelerine sebep olan hikâyelerin de birer hurafe olduğunu iddia etti.

Lemaçon’un, dediği gibi köyü ‘Türk’ isminden soyutlama çalışmaları gerçekleştirilirse bir efsane son bulmuş olacak. ‘Türksüz Türk Köyü’ olarak bilinen ve her yıl binlerce Türk vatandaşının akınına uğrayan Faymonville, bu defa gerçekten Türksüz kalacak. 

Lemaçon’un ‘hurafe’ dediği bir rivayete göre Faymonville köylülerine, Haçlı seferlerine katılmadıkları için "Türk" denildi. En yaygın rivayete göre ise 16'ncı ve 17'nci yüzyıllarda, Osmanlı'ya karşı koymak için Kilise önderliğinde Avrupa'da toplanan vergilere katılmayı reddeden Faymonville köylüleri, Müslümanlarla ittifak yaptıkları gerekçesiyle "Türk" olarak adlandırıldı. Farklı bir kaynağa göre eski rejimde; Faymonville, Sourbrodt kasabası ile Rahip Prens Stavelot Malmedy’e bağlı olmayan tek Valon kasabası idi. Lüksemburg Dükasına bağlı olması sebebiyle rahiplerin Hristiyan olmayanlara karşı giriştikleri mücadelelerde onları desteklemiyor ve birçok mükellefiyetten kurtuluyorlardı. Bu durumlarını kıskanan komşuları onlara bu sebepten ‘Türk’ adını takmışlardı.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.