Bekir Bozdağ'dan başkanlık açıklaması

Bekir Bozdağ'dan başkanlık açıklaması

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'deki fiili durumun zaten başkanlık sistemi olduğunu söyledi. AK Parti'nin Meclis'teki çoğunluğunu hatırlatarak, kendilerinin "Evet" demediği hiçbir şeyin geçmediğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise kurucu liderleri....

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Yozgat'ta AK Parti İl Danışma Meclisi'nde konuştu, başkanlık sistemine değindi. Meclis çoğunluğuyla cumhurbaşkanının aynı siyasi gelenekten geldiği dönemlerde fiili bir başkanlık sisteminin olduğunu söyleyen Bozdağ, Atatürk dönemini buna örnek gösterdi.

Tartışmanın Devlet Bahçeli'nin açıklamasıyla başladığını söyleyen Bozdağ, MHP liderinin, "Artık bu başkanlık sistemi tartışmasına bir nokta koyalım. Halka soralım, halk ne diyorsa, ona da saygı duyalım" sözünün doğru olduğunu belirtti.

Başkanlık tartışmasına ya parlamentoda son verileceğini ya da halkın karar vereceğini söyleyen Bozdağ, "Bu tartışmayı ya parlamento sona erdirecek 367 bulunur, halka gidilmezse veya reddedilirse o zaman parlamentoda son bulur. Ya da her şartta halka gidilir, halk karar verir, ona göre bu işe nokta konur. O zaman bu tartışmayı sonlandırmak lazım. Ben de aynı kanaatteyim" dedi.

Türkiye'de parlamento çoğunluğuyla cumhurbaşkanının aynı siyasi gelenekten geldiği dönemlerde fiili bir başkanlık sisteminin olduğunu söyleyen Bozdağ, buna örnek olarak da Atatürk'ün ve Menderes'in dönemlerini gösterdi. "Atatürk dönemi fiili bir başkanlık sistemidir" diyen Adalet Bakanı Bozdağ, şunları söyledi:

"O dönemdeki başbakanların İsmet İnönü dışında kaç tanesinin adını sayabiliyorsunuz? Konunun uzmanları bile peş peşe bir dakikada başbakanların isimlerini sayamaz. Neden, çok açık başkanlık sistemi. Adı parlamenter bile olsa uygulaması başkanlık sistemi. Menderes dönemi de öyledir. Rahmetli Bayar ile Menderes aynı partiden bakarsanız. Şimdi AK Parti dönemine geldiğimizde de durum daha farklı. Özellikle 10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanının ilk defa Türkiye'de halk tarafından seçilmesiyle esasında eski cumhurbaşkanlarına göre demokratik meşruiyeti daha güçlü olan, yetkisini halkın vekillerinden değil, bizzat halkın kendisinden alan bir cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanının anayasadaki yetkilerine bakarsanız parlamenter sistemde olmaması gereken yetkiler var. Başkan yetkileri gibi. Hatta bazı yetkiler başkanlarda dahi yok. Bizim anayasamızda cumhurbaşkanlarına verdiği yetkiler. İktidar çoğunluğu da belli AK Parti grubunun."

'Yüzleşelim bununla'

Bozdağ, parlamentoda AK Parti grubunun 'evet' demediği bir kanunun komisyondan çıkamadığını, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülemediğini, ve her hangi bir konuda gündeme gelemediğini ifade ederek, AK Parti'nin 'evet' demesi durumunda olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da AK Parti'nin kurucu lideri olduğunu hatırlatan Bozdağ, "Yüzleşelim bununla. Kim ne derse desin. Daha öncede söyledim, Türkiye'de çok net bir başkanlık uygulamasını biz yaşıyoruz zaten. Bunun adını koymak doğru olandır. Yok, başkanlık sisteminin adını koyamayacaksak o zaman parlamenter sistemin tartışmalı olmaktan da çıkarmamız lazım. Bunu yolu Bahçeli'nin dediği gibi TBMM'ye konuyu taşımaktır" diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Meclis'te 367'nin üzerinde bile destek çıksa başkanlık sistemini halkın onayına götürecekleri açıklamasına değinen Bozdağ, "Gelin adres belli. Halkımıza soralım. Halk ne diyorsa onun kararını hep beraber saygıyla kabul edelim ve Türkiye yoluna böyle devam etsin diyorum" dedi.

Yeni darbe iddiası

FETÖ'nün 15 Temmuz'da teşebbüs ettiği darbe girişiminin 40 yıldır süren bir hazırlık olduğunu söyleyen Bozdağ, sonra da sözü "yeni darbe" iddialarına getirdi. Bozdağ, "Yeni darbe senaryoları yazanlara söylüyorum. Her gün yeni senaryoları, türküleri el altından, üstünden yayanlara söylüyorum. Türkiye'de bundan sonra ne FETÖ ne de başka bir gücün darbe yapabilme istidadı yoktur. Boşuna hayal kurmayın. Boşuna hayaller de kurdurmayın" diye konuştu.

İşkence iddialarına yanıt

Cezaevlerinde işkence yapıldığına ilişkin açıklamalara sözü getiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu iddiaları reddederek, "Kim ki bunun aksini iddia ediyorsa o zaman bize bunun adresini doğru tarif etmesi lazım. Kime yapıldı kötü muamele veya işkence, kim tarafından, nerede, ne zaman ve nasıl yapıldı? Bunları açık açık söylemeleri lazım" şeklinde konuştu.

'Nerede kime işkence yapılmış?'

Bozdağ, uluslararası alanda işkence nedeniyle Türkiye'ye yöneltilen suçlamalara ise şöyle yanıt verdi:

"Gelen ifade, Türkiye'de kötü muamele ve işkence yapılmış. Kime yapılmış kardeşim? İsim yok. Kim yapmış? İsim yok. Nerede yapılmış? Adres yok. Hem bunları söylemiyorlar, hem de Türkiye'yi suçluyorlar. Söyleyin, biz doğru mu değil mi inceleyelim, bakalım. Eğer doğruysa gereğini yapalım, eğer eğriyse de işin iftira olduğu ortaya çıksın. Türkiye ceza ve tutuk evlerinde kötü muamele ve işkence iddiaları, televizyonlarda, gazetelerde, haber sitelerinde nerede çıkarsa çıksın hemen konuyu araştırıp bunlarla ilgili basın açıklamaları yapma konusunda talimat verdim ve görevlendirme yaptım."

cnn türk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.