Bekir Berk'in müthiş mahkeme listesi!

Bekir Berk'in müthiş mahkeme listesi!

Efsane avukat 1 ayda 69 mahkemeye nasıl yetişti?Av. Bekir Berk’in kendi el yazısıyla bir aylık mahkeme duruşmalarının listesi ortaya çıktı

Ömer Özcan’ın haberi:
RİSALEHABER-Nur’un büyük avukatı Bekir Berk, 14 Haziran 1992 tarihinde, bir Pazar günü İstanbul’da vefat etti. Merhum Bekir Berk ağabeyi vefatının 22. yılında rahmet dualarıyla anıyoruz.
Uzun bir dönem bütün Türkiye’de mazlum ve masum insanların sesi, soluğu, çığlığı olmuş olan Efsanevî Avukat Bekir Berk’in beşer takatinin fevkinde ilden ile, mahkemeden mahkemeye nasıl koşuşturduğu, hangi zor şartları aşarak duruşmalara yetiştiği hep anlatılır. Bunun şahitleri yüzlercedir, binlercedir, çoğu da hayattadır. Bu şahitlerden birisi de biziz.
Basit kâğıt parçaları, Av. Bekir Berk’in kendi el yazısıyla not tuttuğu listelerdir ve mahkemelerin bir aylık duruşma günlerini göstermektedir. Bu basit notlar, yani aceleyle yazılmış karalamalar Bekir Berk’in hızını, azmini, fedakârlığını gösteren gerçek belgelerdir.
1969 senesi, Risale-i Nur talebelerinin en yoğun bir şekilde baskınlara uğradığı ve hapishanelere atıldığı yıllardan birisidir. Nur’un fedakâr avukatlarından Av. Gültekin Sarıgül o günleri Ağabeyler Anlatıyor-2 kitabında şöyle anlatmaktadır: “Memleketin her tarafında yüzlerce Risale-i Nur davaları açılıyordu. Öyle ki bazen dava sayısı aynı anda 300’e kadar çıkıyordu. Rahmetli Bekir Berk ile beraber bu davaları takip ettik, nasip oldu.”
Listeler incelendiğinde, Av. Bekir Berk ağabeyin hissesine 1969 Mart ayında 60, Haziran ayında ise 69 kadar duruşmanın düştüğü görülecektir. Bu duruşmaların neredeyse hepsinin de Ağır Ceza Mahkemelerinde olduğu Bekir Berk tarafından notlarında belirtilmiş. Bu büyük hukuk adamının mücadelesini tefekkür ederken, 1969 senesine, 45 sene önceye gidilmeli ve şimdiki ulaşım ve haberleşme imkânlarının o günlerde hayal bile edilemediği hatırda tutulmalıdır.
(Fotoğraflar için TIKLAYINIZ)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum