Bediüzzaman'la görüşen Şeyh Maruf vefat etti

Bediüzzaman'la görüşen Şeyh Maruf vefat etti

Batman ve çevresinde tanınmış âlim ve kanaat önderlerinden Şeyh Seyyid Muhammed Maruf Yıldırım, salavat ve tekbirler eşliğinde ebediyete uğurlandı

Uzun süredir rahatsız olan bölgenin tanınmış âlimlerinden Şeyh Seyyid Muhammed Maruf Yıldırım, Bursa’da 92 yaşında Hakk'ın rahmetine kavuştu. Cenazesi Batman’a getirilerek ebediyete uğurlandı. Yıldırım, Bediüzzaman Said Nursi ile de görüşmüştü.

Dergah Camii'nde Cuma namazını müteakip Batman İl Müftüsü Turgut Erhan tarafından kılınan cenaze namazının ardından Şeyh Maruf'un naaşı, Çamlıca Mahallesi'nde bulunan aile mezarlığına götürüldü. HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin’in de katıldığı defin işlemine bölgenin birçok yerinden birçok âlim, Şeyh Maruf’u tekbir ve salavatlarla uğurladı. Şeyh Maruf’un taziyesi Batman merkezde Yeşil Mezarlık yanında bulunan Çarşı Taziyeevi'nde kabul ediliyor.

Arkadaşlarının dilinden Şeyh Maruf

Şeyhe bağlı medreselerin olduğunu ve bu medreselerde eğitimin devam edeceğini söyleyen Şeyh Maruf’un arkadaşlarından Molla Muhammed Bêcırmani, “Şeyh Maruf tarikat şeyhiydi. Takva ehli bir insandı. İslam hizmetinin ehliydi. Şeyh çok hizmet etmiştir. Ömrü yaklaşık 94’tü, ömrü İslam hizmetinde geçti. Dünyadaki makamlar eline geçtiği halde onları terk etti. Sırf İslam yolunu takip etti. Cizre’de Şeyh Seyda’nın yanına gidip Şeyh Seyda halifesi oldu. Nakşibendi tarikatında da halife oldu. Hayatı boyunca İslam hizmetinde bulundu. Şeyhten çok eserler kaldı. Tüm eserleri de İslami’dir. Şeyhin medresesi, öğrencisi ve hocaları vardı. O medreseler devam ediyor. Allah rahmet etsin.” dedi.

“Şeyh Maruf’un hem doğuda hem de batıda hizmetleri olmuştur”

Şeyh Maruf’un defin işlemlerine katılmak için Şırnak’tan gelen âlimlerden Molla Abdurrahman Alkış, “Peygamber Efendimiz (sav) buyurmuştur, vefat eden bir insan için 3 kişi bile iyi olduğuna şahitlik ederse cennete girecek. 2 kişinin hatta bir kişinin bile şahitliğinde o kişinin cennete gireceği bildiriliyor. Elhamdülillah, bu cemaatin hepsi Seyda'nın iyi olduğuna şahittir. Şeyh Maruf hem seyitti, hem âlimdi hem de Şeyh Seyda’nın halifesiydi. Hayatımız beraber geçmiş. İkimizde Şeyh Seyda’dan icazet almışız. Arkadaşlığımız küçüklükten şimdiye kadardı. Şeyh Seyda, Şeyh Nurullah ve Şeyh Ömer Faruk zamanından şimdiye kadar Şeyh Maruf’un hem doğuda hem de batıda hizmetleri olmuştur. İslam’a çok hizmetleri olmuştur. İlim, amel ve ihlası maşallah çok fazlaydı.” ifadelerini kullandı.

“Âlimlerin ölümü, âlemin ölümüdür”

Tüm insanların dünya hayatında misafir olduğunu söyleyen Molla Bahaddin Ayyıldız, “Âlimlerin ölümü, âlemin ölümüdür. 'Şeyh Maruf çok iyiydi, nasıl gitti?' diyenlere 'Hz. Muhammed (sav) nerede?' diyeceğiz. Enbiya ve mahlûkların sultanına dünya kalmadıktan sonra mesele kalmamıştır. Şeyh Seyda halifesi Şeyh Maruf ile çok beraberliğimiz oldu. Sözünün eriydi. İslam’a çok hizmetleri oldu.” şeklinde konuştu.

Şeyh Maruf Üstad Bediuzzaman’a ziyarette bulunmuştu

Diyarbakır’dan defin işlemlerine katılan Molla İzzet Kayahan ise Şeyh Maruf ile Üstad Bediuzzaman’ın yaptıkları bir görüşmeyi şu şekilde ifade etti: “Şeyh Maruf’un yanında bir yıl kaldım. Maşallah seyit ve çok âlim biriydi. Kerametleri çok açıktı. Şeyh Maruf, bir defasında Üstad Bediuzzaman’ın ziyaretlerine gittiğini söylüyordu. Üstad’ın ziyaretine gittiklerinde çok kişinin görüşmek için beklediğini, kimseyle görüşmediğini yalnız kendisi ve bir mollayla görüştüğünü söyledi. Üstad’ın çok hasta olduğunu ve yatakta olduğunu söyledi. Üstad Şeyh Maruf’u hiç görmediği halde ‘Sen seyitsin bir hafta yanımda kal sana hizmet etmek isterim, fakat ben hastayım. Masonlar beni 17 defa zehirlemiş. Bundan dolayı sana hizmet edemiyorum. Kusuruma bakma.’ demiş.”

Şeyh Seyyid Muhammed Maruf Yıldırım kimdir?

Batman'ın önde gelen kanaat önderlerinden Şeyh Seyyid Muhammed Maruf Yıldırım 1925 yılında Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı Bêcırman köyünde doğdu. Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Şeyh Seyda Elcezeri'nin yanında tefsir, mantık, hadis ve tüm ilimleri okuyup icazet aldı. Nakşibendi, Kadiri ve Rufai tarikatların halifeliğini yapan ve aslen Seyyid Bilal soyundan gelen Şeyh Maruf, Hüseynî olup soyu Hz. Muhammed'e (sav) ulaşıyor. 

Kaynak: M. Sait Çelik – İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum