Bediüzzaman’ın teşhis ettiği problem bizi hâlâ kavuruyor

Bediüzzaman’ın teşhis ettiği problem bizi hâlâ kavuruyor

Akyol, "Bediüzzaman’ın yüzyıl önce teşhis ettiği üç temel problem bizi kavurmaya devam ediyor" dedi

Risale Haber-Haber Merkezi

Star Gazetesi yazarı Mustafa Akyol, "Bediüzzaman’ın yüzyıl önce teşhis ettiği üç temel problem bizi kavurmaya devam ediyor" dedi.

İspanya'da Endülüs’ün bakıyesi üç önemli kenti olan Sevilla, Cordoba ve Granada'daki İslam medeniyetinin izlerini anlatan Akyol, kendisiyle birlikte gezen yaşlı İngiliz akademisyenin Müslüman mimarisinin “harikulade”, onun üzerine gelen Hıristiyan katmanın ise “depresif” olduğunu söylediğini belirtti.

Endülüsün “okuyan medeniyet” olduğuna dikkat çeken Akyol, "Bu kıyasları artırmak, Hıristiyan Avrupa’nın karanlık Ortaçağı sırasında İslam medeniyetinin her yönden ne denli “ileri” olduğunu hatırlamak mümkün" dedi ve Bediüzzaman Hazretlerinin 100 yıl önce teşhis ettiği problemlerin bizi "kavurmaya devam ettiğini" vurguladı.

Akyol, yazısını şöyle sürdürdü:

"Ancak bu tablonun bugün tamamen tersine döndüğünü görüp bunun sebeplerini düşünmek de elzem.

Öyle ya; bugün en çok okuyan, üreten, sanatıyla ve mimarisiyle göz kamaştıran, hoşgörülü ve çoğulcu medeniyetin bizimkisi olduğunu iddia edebilir miyiz?

Aksine, Bediüzzaman’ın yüzyıl önce teşhis ettiği üç temel problem bizi kavurmaya devam ediyor: Cehalet, zaruret ve ihtilaf. Yani entelektüel, iktisadi ve politik zaafiyet.

Açarsak; Müslümanların bilim, düşünce ve kültür üretimi çok kısır. Petrol dışında dünya ekonomisine kayda değer katkıları yok. İhtilaf ise dizboyu: Sert politik kavgalar ve iç savaşlardan geçilmiyor İslam diyarları.

Tam Türkiye’nin bunları aşmaya başladığını görüyor ve seviniyorduk ki, o da, ne yazık ki, ışıltısını kaybetmeye başladı. İhtilaf girdabına kapıldı.

Velhasıl, Endülüs’ten bakınca görünen, görkemli bir geçmişin üzerine feci bir fetret devrinin geldiği ve bunun halen sürdüğüdür.

Yeni bir sayfa açmak için gereken ise, kadim hakikatlere yaslandığı kadar modern realiteleri de kavrayan yepyeni bir akıldır.

Yazının tamamı için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.