Bediüzzaman'ın talebesi Adilcevazlı Bekir Ağanın kabri koruma altına alındı

Bediüzzaman'ın talebesi Adilcevazlı Bekir Ağanın kabri koruma altına alındı

Bediüzzaman, "Ümmî, fakat allâmelerin işini gören ve esrâr-ı Kur’âniyeye karşı Isparta’nın intibahına sebep olan, âhiret kardeşim Âdilcevazlı Bekir Ağa" şeklinde tarif etmişti

Bitlis'e bağlı ilçenin Cevizli Mahallesindeki Karaveli mezarlığında bulunan ve Bediüzzaman Said Nursi’nin "ahiret kardeşim" dediği Adilcevazlı Bekir Ağanın kabri, Belediye Başkanı Necati Gürsoy’un talimatıyla yenilenerek koruma altına alındı.

Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy yaptığı açıklamada; "İlçemizden yetişen onlarca büyük zattan biride üstad Said Nursi hazretlerine uzun yıllar hizmet etmiş Bekir Ağadır. İlçemizde bulunan bu büyük zatın kabri şeriflerini yaptırmayı kendimize bir borç bildik. Bekir Ağanın kabrini onlarca kişi ziyaret ederek dua okuyor. Bizde Adilcevaz Belediyesi olarak üzerimize düşen görevi yerine getirerek bu kabri koruma altına aldık. Bu sayede Bekir Ağanın kabri daha çok kişi tarafından ziyaret edilebilecek" dedi.

BEKİR AĞA KİMDİR?

1869 yılında Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde doğan Bekir ağa uzun yıllar Adilcevaz ve köylerinde esnaflık yaptıktan sonra Risale-i Nur ve Said Nursi Hazretlerine hizmet etmiştir.

Bekir Ağanın Neşet ve Saadet isminde iki çocuğu olmuştur. Yaptığımız son tespitlere göre çocukları da Adilcevaz’dan göç ederek Antalya’ya yerleşmiş.

Risâle-i Nurların yazıldığı, yayıldığı ve okunduğu o zor yıllarda Üstad ve Risâle-i Nur’a hizmetteki alakasından dolayı Üstad Hazretleriyle birlikte mahkemelere düşmüş, sonunda Eskişehir hapishanesinde Üstad’la birlikte bir seneye yakın hapiste kalmıştır.

Ak sakallı, orta boylu, tertemiz bir insan olan Bekir Ağa, kudsî Nur yolculuğunu yüzünün akıyla tamamlayarak, ömrünü yine memleketi olan Adilcevaz’da tamamlamıştır. Adilcevaz’ın Drakbur (Cevizli) mahallesinde vefat etmiş, kabri aynı mahallede bulunmaktadır. Vefat tarihi ise 24 Nisan 1961’tir.

Kaynak: Adilcevaz13.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum