Bediüzzaman'ın siyaset yorumu bir geleneğin devamıdır

Bediüzzaman'ın siyaset yorumu bir geleneğin devamıdır

Bu şahsi bir tasarruf değil. Kur'an ve sünneti okuyuşu bu şekilde...

Risale Haber-Haber Merkezi

Hukukçu Ömer Faruk Uysal, "Bediüzzaman'ın siyasetle arasına koyduğu mesafe ehl-i sünnet âlimlerinin İslam tarihi boyunca siyasetle aralarına koydukları mesafedir" dedi.

Her pazartesi TV111 ekranlarında izleyicisiyle buluşan Alternatif Bakış programında bu hafta, araştırmacı-yazar Metin Karabaşoğlu, hukukçu Ahmet Özkılınç ve hukukçu Ömer Faruk Uysal, Şener Boztaş'ın "İslam nasıl bir yönetim biçimi istiyor?" temalı sorularını yanıtladılar.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin, "Şeriat da, yüzde doksan dokuz ahlâk, ibadet, âhiret ve fazilete aittir. Yüzde bir nispetinde siyasete mütealliktir; onu da ulü’l-emirlerimiz, yöneticiler düşünsün diyerek" siyaseti merkezi bir konumdan sınırlı bir alana çektiğini ifade eden Uysal, "Bu şahsi bir tasarruf değil. Kur'an ve sünneti okuyuşu bu şekilde. Bediüzzaman'ın kendi içtihadı değil. Ehli sünnet ulemasının uygulamasının tarih boyunca böyle olduğunu görüyoruz. İmam-ı Azam'da, İmam-ı Maliki'de, İmam-ı Şafii'de aşağı yukarı bu yaklaşımı görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Ne Kur'an'da ne de sünnette 'siyaset' ve 'devlet' konularının öncelendiğini belirten Uysal; buna bağlı olarak ehl-i sünnet mezhep imamlarının, müctehidlerinin, velilerinin ve ehl-i sünnet ulemasının genel duruşunun hep 'siyasetle mesafesini korumak' yönünde olduğuna dikkat çekti.

Bunun Bediüzzaman'ın kendi içtihadı olmadığını, ehl-i sünnet ekolüne yeni birşey ihdas etme değil, İslam tarihi boyunca ehl-i sünnetin koruduğu duruşun devamı niteliğinde, onun bir hatırlatması mesabesinde olduğunu belirten Uysal; siyaset ve devlet başlıklarının İslam pınarının başladığı noktadan günümüze kadar geçirdiği evreleri anlama bağlamında bu genel fotoğrafın önemli olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.