Bediüzzaman'ın nefis ölüm izahı

Bediüzzaman'ın nefis ölüm izahı

Yücel Çakmaklı'nın vefatını yorumlayan Vakit Gazetesi yazarı Yavuz Bahadıroğlu, Bediüzzaman'ın ölümle ilgili sözlerinin "nefis" olduğunu yazdı.

Risale Haber-Haber Merkezi

Geçtiğimiz günlerde vefat eden yönetmen Yücel Çakmaklı'nın hayatı boyunca iyi ve doğru şeyler yaptığını ifade eden Bahadıroğlu, "Yönetmenlerin ve sanatçıların kutsalımıza ağız dolusu sövdükleri günlerde yönetmen olduğun için... Seni seviyorum!" dedi.

"Ölümün, 'ikinci bir doğum' olduğuna can-ı gönülden inananlardanım" diyen Bahadıroğlu, yazısını şöyle sürdürdü:

"Bediüzzaman Hazretlerinin nefis izahıyla, 'Mevt (ölüm) idam değil, hiçlik değil, fenâ değil, inkıraz değil, sönmek değil, firak-ı ebedî değil, adem değil, tesadüf değil, fâilsiz bir in’idam değil, belki bir Fâil-i Hakîm-i Rahîm tarafından bir terhistir; bir tebdil-i mekândır. Saadet-i Ebediye tarafına vatan-ı aslîlerine bir sevkiyattır. Yüzde doksan dokuz ahbabın mecmaı olan âlem-i berzaha bir visal kapısıdır.' (Asa-yı Musa – 201)

“Faniden ebediyete geçiş” anlamı taşıdığı için, ölümün doğumdan daha kutsal, daha etkileyici, daha uyarıcı bir mucize olduğunu düşünürüm hep... Buna rağmen bazı ölümler beni çok etkiler, çok sarsar... Çünkü bazı gidişlerden geriye kocaman, doldurulamaz bir boşluk kalıyor. Yücel Abi’nin gidişinden de içimde öyle bir boşluk kaldı.