Bediüzzaman’ın da kaldığı Şekerci Han ilgi bekliyor

Bediüzzaman’ın da kaldığı Şekerci Han ilgi bekliyor

Üstad Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin Van’dan İstanbul’a geldiği dönemde ikamet ettiği Şekerci Han bakımsızlıktan harabeye döndü. Gerekli restorasyon ise yapılamıyor.

Risale Haber – Haber Merkezi

Konukları arasında Said Nursi, Mehmet Aktif Ersoy ile Ahmet Hamdi Tanpınar'ın da bulunduğu ve bakımsızlıktan dökülen Fatih'teki 100 odalı tarihi Şekerci Han'a, mülkiyet sorunu nedeniyle bakım ve onarım yapılamıyor.

Fatih Camisi'nin yakınında, İslambol Caddesi ile Malta Çarşısı Sokağı'nın kesiştiği köşede yıllara meydan okuyan Şekerci Han'ın, Fatih Sultan Mehmed döneminde (1451-1481) Fatih Külliyesi ile birlikte inşa edildiği düşünülüyor. Yapının, 15. yüzyıl kadar 17. yüzyıl sonlarının mimari özelliklerini taşıması tarihi hakkında kesin yargıya varılmasını engelliyor. 

Said Nursi, Mehmet Akif Ersoy ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi yazar ve şairlerin kaldığı tarihi han, mülk sahipleri ile anlaşamama sorunu sebebiyle restore edilemiyor. Bir harabeyi andıran tarih hanın, daha fazla zarar görmemesi için acilen restore edilmesi gerekiyor.

Fatih Belediyesi'nce projeleri Koruma Kurulu'na sunulan Şekerci Han'ın, 4 Haziran 2014'te rölövesi onaylandı, restitüsyon ve restorasyon projelerinin onay süreci devam ediyor.

Bediüzzaman Said Nursi İstanbul Şekerci Han"Han, kültür merkezi haline getirilebilir"

İstanbul'daki birçok tarihi yapıyla ilgili araştırmalar yapan ve raporlarını Büyükşehir Belediyesi ile Fatih Belediyesi'ne sunan Sosyolog Müfit Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şekerci Han'ın, Fatih Sultan Mehmed döneminde inşa edildiğinde ısrarlı.

Yüksel, hanın ilk iki katının 15. yüzyılda, üçüncü katı ve daha sonraki eklemelerin ise 17. yüzyılda yapıldığını belirterek, "Bir dönem seçkin şahsiyetlere ev sahipliği yapan 100 odalı Şekerci Han, iç tarafı ile etrafındaki dükkanların farklı kişilerin mülkiyetinde olması nedeniyle bir türlü bakım ve onarıma tabi tutulamıyor. Sahipleri daha fazla para almak için ayak direyebilir ancak bu tür yapıların mutlaka kamulaştırılarak kültür varlığı olarak kazandırılması gerekiyor" diye konuştu.

Sosyolog Yüksel, tarihi hanın, uzun süre ticaret amaçlı kullanıldıktan sonra 19. yüzyılın başlarında pansiyon olarak işletildiğini anlatarak, şu bilgileri verdi:

"Fakat 1980'li yıllarda bakımsızlıktan harabeye yüz tuttuğundan artık bu işlevini de göremez hale gelmiştir. Odaları tamamıyla kapatılmıştır. Han, bu tarihlerden itibaren bakım ve onarım yapılmadığı için gün geçtikçe daha da harap hale gelmiştir. Tarihi yapının tel tel dökülüp, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmesi iç acıtıyor. Burasıyla uzun süredir ilgiliyim. Birçok tanınmış yazar, şair, mütefekkir burada kaldı. Onların hatırasının yaşatılması için Şekerci Han, bir kültür merkezi haline getirilebilir."

Çevredeki esnaf ise hanın, mülkiyet sahiplerinin yapıyı yüksek fiyatla belediyeye satmak istedikleri için Koruma Kurulu'nun onayına rağmen bir tadilat sürecine tabi tutulmadığını aktardı.

Bediüzzaman Said Nursi İstanbul Şekerci Han

Bediüzzaman o meşhur levhayı burada asmıştı

Bediüzzaman hazretlerinin Tarihçe-i Hayatında da yer alan ve Said Nursi’nin İstanbul uleması arasında tanınmasına vesile olan o meşhur levhada Şekerci Han’da asılmıştı. Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin Van’dan İstanbul’a geldiği dönemde yerleştiği Şekerci Han’daki kapısında şöyle bir levha asılı idi: “Burada her müşkül halledilir, her suale cevap verilir; fakat sual sorulmaz.” 

Bediüzzaman Said Nursi İstanbul Şekerci Han

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum