Bediüzzaman’ın 'Avrupa Osmanlıya hamile' tespiti çoktan gerçekleşti

Bediüzzaman’ın 'Avrupa Osmanlıya hamile' tespiti çoktan gerçekleşti

Yeni Akit yazarı Muhsin Meriç'in Köln izlenimleri

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Yeni Akit yazarı Muhsin Meriç, "Üstad Bediüzzaman’ın 'Avrupa Osmanlıya hamiledir, gün gelecek onu doğuracak; Osmanlı da Avrupa’ya hamiledir, gün gelecek onu doğuracak'  tespiti çoktan gerçekleşti" dedi.
 
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD)’nin Köln'de yapılan 10. Kuruluş yıldönümü toplantısının tarihi bir buluşma olduğunu belirten Meriç, "Türkiye normalleştikçe ve kendine geldikçe gücünün ve potansiyelinin farkına varıyor. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)’nin dört sene önce kurulması bile bunun göstergesi" şeklinde yazdı.
 
Köln’de Başbakan Erdoğan’ın verdiği özgüveni yüksek, ümit dolu ve karakterli mesajların, çizdiği güçlü Türkiye resminin geçmişteki onca problem düşünüldüğünde çok büyük başarı olmakla birlikte alınması gereken mesafe düşünüldüğünde henüz başlangıç olduğuna değinen Meriç, yazısını şöyle sürdürdü:
 
"Bazı Avrupa Birliği üyesi devletten daha çok nüfusa sahip olan Avrupalı Türklerin ileriye yönelik, kalıcı, kimliklerini inşa ve muhafaza etmeyi temel gaye edinen yaklaşımlara ve çalışmalara ihtiyaçları var. Bu anlamda UETD gibi kuruluşların ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çalışmaları çok önemli. Bu teşkilatlar özellikle yeni nesillerin eğitimlerine ağırlık veren programlara yoğunlaşmalılar" dedi.
 
"Bugün Almanya’da en önemli sorun alanı da her yönüyle eğitim alanı olarak görünüyor. Eskiden dönmek üzere gurbete giden vatandaşlarımız şimdi artık ülkeye yerleşiyorlar ve yeni nesiller Alman mantığı ve sistemine göre Alman okullarında eğitim alıyorlar. Entegrasyonun ötesinde ciddi bir asimilasyon tehlikesiyle karşı karşıyalar. Kurumların ileriye yönelik stratejilerinin zayıf olmaması ve aralarındaki ittifaksızlık etkileri devasa boyutlardaki asimilasyon tehlikesini bertaraf etmek için yeterli değil.  
 
Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları ve Almanya özelinde Türklerden duyulan rahatsızlık Türkiye’nin Avrupa’daki Müslümanlar ve bilhassa vatandaşları ile ilgili çalışmalarını ve AB üyelik sürecini daha da önemli ve anlamlı kılıyor.  
 
Üstad Bediüzzaman’ın “Avrupa Osmanlıya hamiledir, gün gelecek onu doğuracak; Osmanlı da Avrupa’ya hamiledir, gün gelecek onu doğuracak”  tespiti çoktan gerçekleşti. Şimdi Avrupa’daki Osmanlı tarzı ‘birlik’ ve Osmanlıdan sonra kurulan Avrupa tarzı cumhuriyet çetin bir varoluş mücadelesi ve kimlik inşa süreci yaşıyor. 
 
Köln buluşması bunun için hayati idi. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Yeni Türkiye’nin Avrupa seyahati asıl şimdi başlayacak.   
 
AB, ya Türkiye’yi hazmedip Osmanlı kimliğini güçlendirip yoluna devam edecek ya da çözülecek… 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum