Bediüzzaman’ın 'aşk' sözü ne anlatır?

Bediüzzaman’ın 'aşk' sözü ne anlatır?

Prof. Nevzat Tarhan: Sevme sırrını unutmamak gerekir

Risale Haber-Haber Merkezi

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aşkı ebedileştirmek için mecazi aşkı hakiki aşka çevirmek gerektiğini söyledi.

‘Aşk Terapi’ adlı bir kitabıyla ilgili Akşam'dan Zeynep Bakır'a konuşan Tarhan, "Bediüzzaman’ın “Aşk çekici bir güzelliğe yönelmiş çılgın bir cezbedir” sözü ne anlatır?" sorusunu şöyle cevapladı:

Buna en güzel örneği yıllar evvel GATA’daki olayla anlatabilirim. Bir yüzbaşının karısı hastalandı, tedaviye aldık ama hastalığı ilerledi ve iki üç gün içinde o genç kadını kaybettik. İki küçük çocukları vardı. Yüzbaşı birkaç gün sonra intihar etti. Karısına çok âşıktı ve çılgın cezveye düştü, onsuz yapamayacağı için kendini öldürdü. Demem şu, aşkı sonsuzlaştırmak ve onun anısını yaşatarak, çocuklarına aktarmak ve bir gün yanına gideceği günle motive olarak yaşamalıydı. 10 maddede anlatmak istediğim yaşadığın aşk artık somut değilse onu somutlaştırmayı da bilmelisin.

Mevlâna gibi hamken pişecek, yanarak olgunlaşacak ve bizi saf aşkla tanıştıracak 10 kurala bir bakalım...
 
Kural 1: En az kendini düşündüğün kadar eşini de düşün.

Kural 2: Davranışlarınızın doğal sonucunu yaşayın. Mesela eşiniz size hakaret ettiyse özür dilemesi gerektiğini ona hissettirin.

Kural 3: Şefkatli olmak mecburi.

Kural 4: Ağlamanın sorun çözmeyeceğini bilmek zorundasınız. Ağlamak sorun çözmek için kullanılıyorsa ilişkiyi kötüye kullanıyorsunuz demektir.

Kural 5: Sözlerinizin ve davranışlarınızın sorumluluğunu üstlenin.

Kural 6: Kontrol edemediğin ya da gücünün yetmeyeceği bir şeye âşık olduysan eğer kavuşma imkânı olmadığı için ömür boyu aşk kurbanı olarak yaşayacağını kabullen.

Kural 7: Sevdiğinle çatışma yaşıyorsan dürüst ol ve mücadele et. Duyguları bastırmak yerine tartışmaya açık ol. Eşinin seni üzen davranışlarını içinde yaşamak yerine onunla paylaşmak her şeyi telafi eder.

Kural 8: Eskimeyen aşkların püf noktası birbirlerine sürekli soru sormasıdır. “Bugün nasıl hissediyorsun, ölmeden önce nereleri görmek istersin, seni bugünlerde en çok ne kızdırıyor?” Eşinin duygu durumunu ve hayattan beklentilerini öğrenmek üzerine sorular sormayı ihmal etme. İnsan değişebilen bir varlık. Eşinin duygu durumundan haberdar olman ilişkinizi güncel ve dinç tutar.

Kural 9: Aşkların olmazsa olmazı takdir, onay ve iltifattır. Bunu oturduğunuz evin kirası gibi düşünün. Ödemezseniz orada oturamazsınız. Takdir ve iltifat etmiyorsanız iyi bir ilişkiyi hak etmiyorsunuz demektir.

Kural 10: Bediüzzaman der ki; “Aşk çekici bir güzelliğe yönelmiş çılgın bir cezbedir.” Aşkı ebedileştirmek için mecazi aşkı hakiki aşka çevirmek yani âşık olduğunuz kişinin ilahi ve sonsuz güzelliğini bu dünyadaki bir yansıması olduğunu düşünerek sevme sırrını unutmamak gerekir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum