Bediüzzaman'ın 10 yıllık Van hayatında öne çıkan prensipleri

Bediüzzaman'ın 10 yıllık Van hayatında öne çıkan prensipleri

Hayatının bu düsturlarını ömrünün sonuna kadar tatbik etti

(Abdülkadir Badıllı / Mufassal Tarihçe-i Hayat)

Bediüzzaman Said Nursi'nin (O dönemdeki bilinen adıyla Molla Said-i Meşhur’un) Bitlis’ten ayrılıp Van’a gidiş tarihi olan 1897 ile, Van’dan Medresetüz Zehra’nın kurulmasına çalışmak üzere, İstanbul’a gidişi olan 1907 tarihi arasındaki on senelik hayatının umumi bir özelliği şöyledir:

1- Kendine mahsus bir tedris usûlünü icad eder. Yani, dinî ilimlerle, hazır asrın fennî ilimlerini birbirine katarak, dinin hakikatlerini müsbet ilimlerle te’yid etmek şeklinde talebelerinin zihinlerini aydınlatmakta sarf-ı himmet etmekteydi.

2- Katiyyen hiçbir kimseden hediye ve teberru şeklinde para almamakta ve maaşı (*) da kabul etmemekte idi.

3- Hiçbir âlimden sual sormamak (**) adetini terk etmedi. Şark’taki bu ilk yirmi senelik hayatının münazaralı, imtihanlı döneminde, bunu mutlak şekilde tatbik etmişti. Daima mucîb, yani cevap veren mevkiinde bulundu.

Bu mevzuda derlerdi ki: “Ben âlimlerin ilimlerini inkâr etmiyorum. Onların ilimlerinde bir şüphem yoktur ki sual sorayım. Binâenaleyh, benim ilmimden şüphe edenlerin benden sual sormaları normaldir.”

4- Mahallî adete muhalif olarak, kendi talebelerini “Ratıb” getirmekten ve gidip Zekât toplamaktan men ediyordu. Talebelerini kendisi iaşe ettiği gibi (***) hasbeten lillah meccanen (ücretisz) okuturdu.

5- Daima mücerred kalmak, dünyada hiçbir şeyle alâka peyda etmemek şeklinde hayatını tanzim (****) ediyordu. Bir yerden diğer bir yere nakl-i mekân ettiği zaman, bütün malını bir eliyle taşıyıp götürebilecek şekilde ayarlıyordu.

(*) Bütün hayatında bu adet ve kaidesi en zor şartlar altında bile değişmedi. Buna dünya şahittir. Yalnız Rus esaretinden avdetinde Dar-ül Hikmet-il İslâmiye'de istemeyerek aza tayin edildiği zaman 1-2 sene maaşı kabul etmişse de bunun kısmı azamını telif ettiği bazı risalelerin tab masrafını vererek o risaleleri meccanen dağıtmak suretiyle yine millete iade etmiştir.

(**) Kimseye sual sormamak fakat her suale cevap vermek adetini de hayatı müddetince muhafaza ettiğine binler şahitleri vardır.

(***) Van evkafından medresenin hizmeti için almakta olduğu bir miktar yardım para ile talebilerini iaşe etmekte idi.

(****) Hayatının bu düsturunu da ömrünün sonuna kadar tatbik ettiler.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.