Bediüzzaman’ı tanımak Cumhuriyete geçiş aktörlerini tanımak demek

Bediüzzaman’ı tanımak Cumhuriyete geçiş aktörlerini tanımak demek

Gür, "Bediüzzaman’ı tanımak, Osmanlı’dan Cumhuriyete geçişteki aktörleri tanımak demek" dedi

Risale Haber-Haber Merkezi

Star gazetesi yazarı Yrd. Doç. Dr. Bekir S. Gür, "Bediüzzaman’ı tanımak, Osmanlı’dan Cumhuriyete geçişteki aktörleri tanımak demek" dedi.

Türkiye'deki eğitim ve bilimde dogmatik etkilerin olduğuna dikkat çeken Gür, Şerif Mardin'den örnek verdi:

"Türkiye’de akademinin halini gösteren iyi bir örnek de Şerif Mardin gibi saygın bir sosyal bilimcinin sırf Bediüzzaman Said Nursi gibi Türkiye’nin sosyal değişim ve dönüşümünde çok önemli rolü olan bir din âlimini araştırması dolayısıyla Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyeliğinin reddedilmesidir. Batıda sosyal bilimlerin en temel araştırma alanlarından sayılan din, Türkiye’de hâlâ önyargıyla karşılanmaktadır. Böyle bir iklimde sosyal bilimlerin gelişmesi elbette zordur yahut mümkün değildir. Zira bu olay, dini ve din adamını araştırmayı reddeden ilkel bir pozitivizmin güncel bir örneğidir. Bu ilkel pozitivizmin modern üniversitede ve çağdaş bilimde hiçbir geçerliliği yoktur. Çünkü bilimin temel amacı olan, gerçeği anlama ve açıklamaya yardımcı olmamakta; aksine, gerçeğin üstünü örtmektedir!" dedi.

“Derin Tarih” dergisinin Mart 2014 sayısında yer alan “Yeni Bilgi ve Belgeler Işığında Bediüzzaman” başlıklı dosyayı incelediğini belirten Gür, dergide okulun ve akademinin eksik bıraktığı yerli ve sahici bir sosyal bilim ve tarihçiliğin güzel bir örneğinin sergilendiğini vurgulayarak, "Bediüzzaman gerçeği, dindar olsun veya olmasın hiçbir sosyal bilimci veya sosyal bilim öğrencisinin yok saymaması gereken bir şey. Çünkü 84 yıllık zengin ve olağanüstü dinamik bir hayatı olan Bediüzzaman’ı tanımak, Osmanlı’dan Cumhuriyete geçişteki aktörleri tanımak ve dolayısıyla bugüne nasıl geldiğimizi anlamak demek. Her gün çocuklarımıza öğretilen “resmi” Cumhuriyet tarihinin tahrifat ve hurafelerini bertaraf etmek için bu tür gerçekçi, cesur ve “sivil” tarih anlatımlarına ihtiyaç var. Derginin yayın yönetmeni Mustafa Armağan, dosyaya emek veren Bediüzzaman’ın öğrencileri ile Metin Karabaşoğlu başta olmak üzere bütün akademisyen ve yazarları tebrik ederim. Umuyorum ki bu tür çalışmalar zamanla akademiyi de tetikleyecektir" şeklinde yazdı. 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.