Bediüzzaman ve o isimler geleceğimizi kuracak bir külliyat inşa ettiler

Bediüzzaman ve o isimler geleceğimizi kuracak bir külliyat inşa ettiler

Özellikle Meşrûtiyet süreçlerinde bugün bile ulaşamadığımız dikkate değer bir fikrî birikim geliştirildi. Çaplı devlet adamları, fikir adamları yetiştirildi...

Risale Haber-Haber Merkezi

Yusuf Kaplan, aralarında Bediüzzaman'ın da olduğu devlet ve fikir adamlarının geleceğimizi kuracak bir külliyat inşa ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin sorununun, yörüngesini bulma sorunu olduğuna dikkat çeken Kaplan, Yeni Şafak'taki yazısında, "İki asır önce, ayağı kaydı, düştü yere sereserpe... Ama toparlanmaya çalışıyoruz düşe-kalka... Türkiye, rotasını buldu; şimdi yörüngesini bulma mücadelesi veriyor... Türkiye'nin yörüngesini bulabilmesinin ve yeniden önaçıcı bir yolculuğa çıkabilmesinin tek şartı var: Ruh atılımı gerçekleştirmek... Ve ruh atılımını mümkün kılacak fikir ve sanat hayatını inşa edecek yapı-taşlarını döşemek sabırla ve çileyle... Türkiye'nin önünü açacak çıkış yolu, bu" dedi.

Bu ülkenin çocuklarının iki asırlık süreçte başına gelen felâketin ne olduğunu anlama konusunda küçümsenmeyecek bir mesafe katettiğini belirten Kaplan, yazısını şöyle sürdürdü:

"Özellikle Meşrûtiyet süreçlerinde bugün bile ulaşamadığımız dikkate değer bir fikrî birikim geliştirildi. 
Çaplı devlet adamları, fikir adamları yetiştirildi: Hem üzerimize üzerimize gelen Avrupa'yla hesaplaşıldı hem de başımıza gelen felâketin niçin ve nasıl geldiğinin, bu felâketin nasıl üstesinden gelinebileceğinin muhasebesi yapıldı iyi-kötü. Ahmet Cevdet Paşa, Said Halim Paşa gibi çaplı devlet adamları; Namık Kemal, İbnülemin, Filibeli Ahmet Hilmi, Babanzade Naim, Mustafa Sabri Efendi, Kevserî, Akif, Bediüzzaman, Baha Tevfik, Elmalılı Hamdi, İzmirli Hakkı, Abdülhak Hamit, Muallim Naci gibi ilim, fikir ve sanat adamları geleceğimizi kuracak bir külliyat inşa ettiler.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.