Bediüzzaman Said Nursi Kültür Evi açıldı

Bediüzzaman Said Nursi Kültür Evi açıldı

İnebolu kahramanlarının hatıraları ve hizmetleri artık Bediüzzaman Said Nursi Kültür Evinde yaşıyor

İnebolu Risale-i Nur kahramanlarından Ahmet Nazif Çelebi’nin evi, oğlu Selahaddin Çelebi’nin Risale-i Nur hizmetine kazandırdığı teksir makinesi ile bir dönem Nur Risalelerinin neşrine bir merkez olmuş, burada teksir edilen eserler yurdun dört bir tarafına dağıtılarak iman hizmetine büyük ivme kazandırmıştı.

Uzun süre metruk halde kalan ev, Antalya Belediyesi ve İstanbul İlim ve Kültür Vakfının işbirliği ile müze ve kültür evi olarak restore edilmesinin ardından 8 Aralık Cuma günü törenle hizmete açıldı.

Kur’ân-ı Kerim tilâveti ile başlayan açılış programına katılan Bediüzzaman’ın talebelerinden Mehmet Nuri Güleç (Fırıncı Ağabey), Gültekin Sarıoğlu, İİKV İcra Kurulu Başkanı ve Isparta Milletvekili Said Yüce, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, Kastamonu milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş birer konuşma yaptılar. İnebolu halkının yoğun ilgi gösterdiği açılışta Bediüzzaman’ın Kastamonu yıllarına dair bir sinevizyon gösterildi.

Kur’ân’a hizmet eden her kim olmuşsa rahmetle anılmayı hak ediyor

İlk konuşmayı yapan Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İshak Özgel, konuşmasına insanlara teşekkür etmeyenlerin, Allah’a da gereğince şükredemeyecekleri meâlindeki hadisi anarak başladı. Bediüzzaman Kültür Evinin ihya edilmesinin, maddî bir binanın restore edilmesinden öte, vefa borcumuzun bir gereği olup, aynı zamanda tarih şuurumuzun inşasına hizmet ettiğini söyledi.

İngiliz Sömürge Bakanının, “Kur’ân’ı Müslümanların elinden almadıkça onlara hâkim olamayız” dediğini duyan Bediüzzaman’ın “Kur’ân’ın sönmez ve söndürülmez bir hakikat olduğunu dünyaya göstereceğim” diyerek başlattığı iman mücadelesine çok ellerin uzandığını, İnebolu kahramanlarının da bunlar arasında bulunduğunu belirtti.

Özgel, Peygamber Efendimizden (asm) başlayarak Sahabe-i Kiramdan bu yana Kur’ân’a hizmet eden her kim olmuşsa rahmetle anılmayı hak ettiğini, hayatta yapabilecekleri en kıymetli şeyi yapmış olduklarını söyledi. Sebep oldukları hayırdan nasiplenenler bulundukça hayırlarının devam edeceğini bildirdi. Bediüzzaman’ın Kur’an hizmetine sahip çıkanlardan olan Ahmet Nazif Çelebi ile oğlu Selahaddin Çelebi’ye teksir makinası ile yaptıkları iman hizmetinden dolayı gıpta ettiğini söyleyen İshak Özgel, “Bir teksir makinesine o dönemde bir insan bütün varlığını verse bütün dünyevi malını mülkünü vermiş olsa, emin olun ahirette kazanacağı ile mukayese ettiğimizde son derece yerindedir”dedi.

Prof. Özgel, sözlerini, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilân etmesinin Müslümanları birbirine bağlayan manevi rabıtaları hatırlatması ve ittihad-ı ümmete vasıta olması duası ile bitirdi.

İman tekniğe galebe etti

Daha sonra söz alan Bediüzzaman’ın talebelerinden Gültekin Sarıoğlu Bediüzzaman’ın sağlığında 500 bin nüsha risalenin elle yazılıp dağıtılmasıyla imanın tekniğe galebe ettiğini söyledi. Kültür Evinin restore edilmesini sağlayan Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel’in babası gazeteci Suphi Türel’in, zor zamanlarda Risale-i Nurları basarak Üstadın duasına mazhar olduğunu anlattıktan sonra “Menderes onun duasının mahsulüdür” dedi.

Lâtif bir tevafuk 

Bediüzzaman’ın hayattaki talebelerinden Mehmet Fırıncı Ağabey ise, açılıştan bir gece önce Kültür Evinde gördüğü Hutbe-i Şamiye’nin Antalya’da Işık İleri matbaasında basıldığını, kendisinin gençliğinde okuduğu Hutbe-i Şamiyenin ise hatt-ı Kur’an ile İnebolu basımı olduğunu, şimdi ise Kültür Evinin Antalya Belediye Başkanı tarafından restore edilip açılmasının lâtif bir tevafuk teşkil ettiğini anlattı.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, evliyalar şehri Kastamonu’nun Kültür Bakanlığı tarafından Türk dünyası kültür başşehri ilan edildini bildirdi. Kastamonu milletvekili Metin Çelik de Kültür Evine emeği geçenlere teşekkür etti.

Bediüzzaman sadece bir din adamı değil milli mücadele için çalışan bir büyük kahraman

“Bu ev aslında bütün Anadolu’nun iftiharla gezebileceği bir yer oldu” diyen İİKV İcra Kurulu Başkanı ve Isparta milletvekili Said Yüce, Milli Mücadele yıllarında kahramanlıklar gösteren İnebolu’nun aynı zamanda iman kalesini muhafaza ederek manevi bir mücadelenin de verildiği önemli bir merkez olduğunu söyledi. Bediüzzaman’ın sadece bir din adamı olmayıp, bu ülkenin milli mücadelesi için de çalışan bir büyük kahraman olduğuna dikkat çekti.

Yüce, Kültür Evinde bu kahramanların hayat hikâyelerinin yer aldığını ve yabancı misafirler için de İngilizce çeviriler yapıldığını söyledi.

Dünya insanlığı Üstadın risalelerini okuyarak idrak edebilseydi

Sözüne Kudüs için üzüntülerini ifade ederek başlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Eğer bugün dünya insanlığı Üstadın risalelerini okuyarak idrak edebilseydi, yaşayıp yaşatabilseydi bu sıkıntıların belki hiçbirisini yaşamıyor olacaktık” dedi.

Türel, Üstadın çektiği sıkıntıların bugün de pek farklı olmadığını, İslâm’ın izlerinin dünya üzerinden yok edilmeye çalışılması emellerinin yüzyıllardır bazı cenahların hedefi olduğunu söyledi.

Bu binanın kendisi için manevi kıymetinin Bediüzzaman’ın hatıralarını yaşatmak olduğunu ifade eden Menderes Türel, Üstadın ilim ve kültür mirasını bugüne kadar getiren âlimlere teşekkür etti. Babasının da Üstad ile hatıraları olduğunu anlatırken duygulanan Türel, “Bu hizmete katkıda bulunmak, benim taşıdığım en büyük miraslardan bir tanesidir” dedi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından ziyaretçiler, hep birlikte Bediüzzaman Said Nursi Kültür Evini gezdi.

Kaynak: Şeyma Gür-Bircan Erden Sayın-Funda Demirer (Barla Platformu)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum