'Bediüzzaman ordinaryüs profesördür'

'Bediüzzaman ordinaryüs profesördür'

Yeni Asya yazarı Battal, Bediüzzaman'ın bugünkü karşılığıyla ordinaryüs profesör olduğunu söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Yeni Asya yazarı Ahmet Battal, Bediüzzaman'ın bugünkü karşılığıyla ordinaryüs profesör olduğunu söyledi.

Bediüzzaman'ın Osmanlının son döneminde “mahreç” payesine sahip bir “medrese hocası” olduğunu belirten Battal, "Bu günkü karşılığıyla ordinaryüs profesördür. Bu gün bilinen anlamıyla bir “din âlimi” değildir" dedi.

Bediüzzaman'ın gözleme dayalı sosyal bilimlerde ve kitabî fen bilimlerinde uzman olduğu gibi geleneksel din ilimlerine de sahip olduğuna dikkat çeken Battal, yazısını şöyle sürdürdü:

"Daha önemlisi bunları birbiriyle kaynaştırabilmiştir. Moda tabirle “multidisipliner” çalışmıştır. Bediüzzaman sosyal bilimler ve siyaset bilimi alanında gelenekçi değil yenilikçidir. Ancak bu yenilik dahi “yeni bir şey ihdas etme” anlamında değil, aslına döndürerek yenileme biçimindedir. Hilâfetin saltanata inkılâp ettiği tarihten son yüzyıla kadar geçen yaklaşık bin yıllık tarihî süreci atlayıp ahir zaman ile Asr-ı Saadet arasında bağ kurmaktadır. Bu sebeple, Bediüzzaman’ın söyledikleri, kendinden öncekilerin ve çağdaşlarının söylediklerine “nazaran” yenidir. Ama aslında kaynağı Kur'ândır ve bu sebeple fikriyatının kökü derinlerdedir. Bu kaynak dolayısıyla da fevkalâde derinlikli ve orijinal bir adalet düşüncesine ve devlet felsefesine sahiptir."