Bediüzzaman Kemalist İnkılaplara muhalefet için...

Bediüzzaman Kemalist İnkılaplara muhalefet için...

Milli Gazete Yazarı M. Şevket Eygi, Hayrat Vakfı'nın Osmanlıca öğrenme kurslarına dikkat çekti ve...

Risale Haber - Haber Merkezi
 
M. Şevket Eygi Milli Gazete'deki yazısında Milli Eğitim Bakanlığı’nın Hayrat Vakfı ile birlikte düzenlediği Osmanlıca öğrenme kurslarına dikkat çekti. Eygi yazısında "Risale-i Nur zengin Türkçe konusunda lisan ve edebiyatımıza büyük hizmet etmiştir. Bugün zengin Osmanlı Türkçesini ayakta tutan Risale-i Nurlardır. Onlar da olmasa yazılı, edebi Osmanlıca yıkılacak, tarihe gömülecektir. Üstad Bediüzzaman Hazretleri, Kemalist inkılaplara muhalefet için 1928’den sonra Latin harflerini öğrenmemiştir."dedi. 
 
M. Şevket Eygi'nin yazısının ilgili kısmı
 
Osmanlıca Kursları Sizi Bekliyor
Son yıllardaki çok faydalı, çok güzel, takdire çok lâyık kültür hareketlerinden biri Milli Eğitim Bakanlığı’nın Hayrat Vakfı ile birlikte yaptığı Osmanlıca öğrenme kurslarıdır. Bu kurslar ne kadar övgüye ve alkışa lâyıksa, Müslüman kesimin bunlara karşı yeterli alâkayı göstermemiş olması o nispette teessüfe ve kınanamaya lâyıktır.
Haber aldığıma göre şimdiye kadar bu kurslara 85 bin vatandaş gitmiş ve bin yıllık milli yazımızla Türkçe okuma yazma öğrenmiş. 76 milyonluk bir nüfusa göre ne düşük oran. Gönül arzu ederdi ki üç sene içinde 5 milyon kişi bu kurslara yazılsın ve “okuma-yazma” öğrensin.
Kurslar ücretsizdir. Yeterli müracaat olduğu takdirde faaliyete geçmektedir.
İşbu yazımı okuyan ve henüz Osmanlıca bilmeyen muhterem vatandaşlarıma önemle tavsiye ediyorum: Okuma yazma konusunun beklemeye tahammülü yoktur. Bayramdan sonra… Hele bir yaz gelsin… Çıkmaz ayın son çarşambası başlarım… gibi bahaneleri bırakalım ve hemen aşağıdaki internet adresine müracaat edelim, yazılalım. Oradan size cevap gelince defterimizi, kalemimizi alıp doğru kursa gidelim.
(MEB Osmanlıca kursları kelimeleriyle internetten ararsınız. Bilgisayardan kayıt yaptırmak mümkündür.)
İngilizce öğrenmek için çuvalla para veriyoruz ama bedava Türkçe öğrenmek için kılımızı kıpırdatmıyoruz. Facia mı diyeyim rezalet mi?
İkinci husus: Hayrat Vakfı Osmanlıca öğrenenler için aylık Osmanlıca Dergisini yayınlamaktadır. En son 8’inci sayısı çıkmıştır. Bu dergiye de mutlaka (maddi imkânlarınız müsaitse) abone olmanızı tavsiye ediyorum. (www.osmanlicadergi.com sitesinden abone olabilirsiniz. Yıllık 60 TL’dir. )
Devletin bedava Osmanlıca kursları açması bir nimettir. Bu kurslara kaydolup bin yıllık milli yazımızı öğrenmemek bir küfran-ı nimettir.
Asr-ı Saadet’te Bedir Savaşı’nda esir düşen müşriklerin bir kısmı, Medine’de Müslüman çocuklarına okumaya yazma öğretmeleri şartıyla serbest bırakılmışlardır.
On milyonlarca Müslümanın İslam-Kur’an yazısıyla Türkçe öğrenmemesini, bu konuya bigâne kalmasını büyük bir gaflet olarak görüyorum.
Ana dili veya kültür dili Türkçe olan bütün Müslümanlar lisan konusunda iki hususa dikkat etmelidir.
Birincisi: Türkçeyi İslam-Kur’an yazısıyla okuyup yazmayı öğrenmek.
İkincisi: Zengin, edebi, yazılı Türkçeye sahip olmak.
Risale-i Nur zengin Türkçe konusunda lisan ve edebiyatımıza büyük hizmet etmiştir. Bugün zengin Osmanlı Türkçesini ayakta tutan Risale-i Nurlardır. Onlar da olmasa yazılı, edebi Osmanlıca yıkılacak, tarihe gömülecektir.
Üstad Bediüzzaman Hazretleri, Kemalist inkılaplara muhalefet için 1928’den sonra Latin harflerini öğrenmemiştir.
İsmet İnönü de 1928’den sonra hiç Osmanlıca yazmamış, bütün özel notlarını Latin yazısıyla yazmıştır.
Çocuklarına İslam-Kur’an yazısıyla Türkçe öğretmeyen anne babalar, veliler büyük sorumluluk altındadır.
Okuma yazma öğrenmemekte direnenleri çok ayıplıyorum.
Lütfen hemen harekete geçelim, yukarıda kaydettiğim MEB sitesine müracaat ederek bilgi alalım, kayıt yaptıralım ve kurslara gidip okuryazar olalım.
Biz şimdi okuryazar değil miyiz?: Elbette okur yazarsınız ama Latin veya lâdini yazıyla!..
Bir Müslüman’a 1925’te basılmış Türkçe bir din, edebiyat, tarih, seyahat kitabı veriliyor, okuyamıyor… Rezaletin daniskası!.. İngiltere’de, Fransa’da, Almanya’da, İtalya’da diğer bütün medeni Avrupa ülkelerinde böyle bir kültür kepazeliği var mıdır? Hiçbirinde yoktur.
Sovyetler Birliğinde esir Müslümanların alfabeleri değiştirilmişti ama Ermenilerin ve Gürcülerin alfabelerine dokunulmamıştı.
Japonlar, öğrenilmesi son derece zor olan o çetrefil yazılarını değiştirmiş olsaydılar bu kadar ilerleyebilirler miydi?
Bendeniz bu yazıyı 28 Şubat’tan sonraki yıllarda yazmış olsaydım tutuklanırdım ve Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanırdım… Şimdi çok şükür hürriyet geldi ama Müslümanların bir kısmı gaflete düştü.
Neyse lafı uzatmayayım lütfen bedava Osmanlıca kurslarına gidelim.
Osmanlıca öğrenenlere para mı verilsin?: Allah saklasın, böyle bir şey yapılabilirse Halk Eğitim Merkezi binaları kalabalıktan yıkılabilir. İzdihamdan ayak altında kalıp can verenler olabilir. Biz iyisi mi izdihamsız, cam çerçeve kırılmadan huzur ve sükûn içinde gidip öğrenelim.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum