Bediüzzaman, hastalıkla ahiret alakası üzerinde durur

Bediüzzaman, hastalıkla ahiret alakası üzerinde durur

Müfit Yüksel’in Hastalar Risalesi notları

Risale Haber-Haber Merkezi

Yazar Müfit Yüksel, modern yaşam tarzı ve felsefesinin Allah'ı ve ahireti unutturduğunu, en son kale olan iman kalesini tehdit ettiğini söyledi.

Yeni Şafak'taki yazısında musibetler, hastalıklar, karşı karşıya gelinen sıkıntıların çoğu zaman hayatta en iyi terbiye ediciler olduğunu vurgulayan Yüksel, hastalanan bir kimsenin dünyada acziyetini, dünya hayatının fâniliğini, en iyi bu şekilde idrak ettiğini belirtti.

Bediüzzaman Hazretlerinin, 25. Lem'a olan Hastalar Risalesinde geçen ifadeleri hatırlatan Yüksel, "Bediüzzaman, hastalıklara karşı şekvâ etmemek, sabır, şükr ve tahammül göstermenin hastalıkların devasının temeli olduğunu izah eder. Ve bu düsturların iman ve ahret ile olan kavî alakası üzerinde durur" dedi.

Modern yaşam tarzı ve felsefesinin Allah'ı ve ahireti unutturduğunu, en son kale olan iman kalesini tehdit ettiğini açıklayan Yüksel, "Bediüzzaman Meyve Risalesinde şunları ifade eder. 'Bir zaman bana hizmet eden kardeşlerim tarafından suâl edildi ki: Kürre-i arzı herc ü merce getiren ve İslâm mukadderatıyla alâkadar olan bu dehşetli harb-i umûmîden elli gündür- şimdi yedi senedir geçti. Aynı hal- hiç sormuyorsun ve merak etmiyorsun? Halbuki, bir kısım mütedeyyin ve âlim insanlar cemaati ve camiyi bırakıp radyo dinlemeğe koşuyorlar. Acaba bundan daha büyük bir hâdise mi var? Veya onunla meşgul olmanın zararı mı var dediler. Cevâben dedim ki:

Ömür sermayesi pek azdır. Lüzumlu işler pek çoktur....

Cihan Harbinden daha büyük bir hâdise ve bu zemin yüzündeki hâkimiyyet-i âmme da'vasından daha ehemmiyetli bir da'va, herkesin ve bilhassa müslümanların başına öyle bir hâdise ve öyle bir da'va açılmış ki, her adam eğer Alman ve İngiliz kadar kuvveti ve serveti olsa; aklı da var ise, o tek da'vayı kazanmak için bila tereddüt sarf edecek. İşte, o da'va ise, yüzbin meşâhir-i insaniyyenin ve haddsiz nev'-i beşerin yıldızları ve mürşidlerinin müttefikan kâinat sahibinin ve mutasarrıfının binler vaad ve ahidlerine istinâden haber verdikleri ve bir kısmı gözleriyle gördükleri şu ki; herkesin iman mukâbilinde bu zemin yüzü kadar bağlar ve kasırlar ile müzeyyen ve bâkî ve dâimi bir tarla ve mülkü kazanmak veya kaybetmek da'vası başına açılmış. Eğer iman vesikasını sağlam elde etmezse kaybedecek. Ve bu asırda maddiyunluk tâunuyla çoklar o da'vasını kaybediyor. Hatta, bir ehl-i keşif ve tahkik bir yerde kırk vefattan yalnız birkaç tanesinin kazandığını sekeratta müşahede etmiş. Ötekiler kaybetmişler. Acaba bu kaybettiği da'vanın yerini bütün dünya saltanatı o adama verilse, doldurabilir mi?' (Bediüzzaman, Meyve Risâlesi, Shf.24-26)

"Hastalıklarla terbiye edildiğimiz şu günlerde Mârifetullah ehlinin, âriflerin bu irfanına o kadar ihtiyacımız var ki!..

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.