Bediüzzaman Harf İnkılabı’nı Hülagü’nün icraatlarına benzetir

Bediüzzaman Harf İnkılabı’nı Hülagü’nün icraatlarına benzetir

Bediüzzaman, Hülagü’nün icraatları ile 1928’de Türkiye’de gerçekleştirilen Harf İnkılabı’nı kültürel tahribat yönüyle benzetir

Risale Haber-Haber Merkezi

Terör örgütü DAEŞ insanların yanı sıra tarihi de katlediyor. Vahdet yazarı Cihangir İşbilir tüm işgalci zorba rejimlerin, katil diktatörlerin tarihi eserleri tahrip ederek, kültürü yok ederek ve müntesibi olan insanları köksüz ve değersiz kılacak adımlar atarak işe başladığına dikkat çekere, "Bugün DAEŞ de aynısını yapıyor: Yıkıyor, parçalıyor ve satıyor" dedi.

DAEŞ'İN YAPTIĞINI AMERİKA DA YAPMIŞTI

DAEŞ’i de doğuran ABD’nin Irak’ı işgali sonrasında, Irak'ın Hülagü’den sonraki en büyük yağmalamaya ve kıyıma şahit olduğunu hatırlatan İşbilir, "İşgal döneminde müzeler ve kütüphaneler yağmalandı ve talan edildi. Binlerce tarihi eser ülke dışına kaçırıldı, Bağdat’taki Osmanlı Sarayı ve Kışlası, İmam-ı Azam Camii gibi yapılar bombalandı. Irak’taki bine yakın Osmanlı eseri önce Saddam Hüseyin tarafından sonra da işgal güçleri tarafından yerle bir edildi. Tarihi Hammurabi Tabletleri dahil bir çok değerli eser kaçakçılar tarafından satıldı. Irak’ın tarihi ve beşerî mirası bugün Suriye’de Esed rejimi ve DAEŞ gibi örgütlerin yaptığı gibi o gün de ABD ve müttefikleri tarafından tahrip edildi. DAEŞ ise, bu tahrip ve yağma silsilesinin son halkası..." şeklinde yazdı.

HARF İNKILABI...

Moğolların yaptıklarını da yazan İşbilir, Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Türkiye'de gerçekleştirilen harf inkılabını da aynı şekilde değerlendirdiğini vurguladı:

"Moğol hükümdarı Hülagü, Bağdat’ı istila edince sadece Iraklıları katletmedi; kopyaları olmayan ve alınması mümkün olmayan binlerce ilmî eseri yakıp nehre attırdı ve ilim adamlarını öldürttü. Tarihin gördüğü en büyük kültür katliamı belki de Hülagü’nün yaptığı idi. Bilimsel gelişmelerde Endülüs’ten bile 200 sene önde olan ve asırlarca ‘Beytü’l-Hikme’ (Hikmet/Bilgi Evi) olarak anılan Bağdat, Hülâgü’nün bu yağmasından sonra eski ihtişamını kaybetti. Bediüzzaman, Hülagü’nün icraatları ile 1928’de Türkiye’de gerçekleştirilen Harf İnkılabı’nı kültürel tahribat yönüyle benzetir. Bu da ayrıca değerlendirilmesi gereken bir mevzu… 

Geçen yüzyılın başında, Nazilerin, Bolşeviklerin; iki bloklu dönemde totaliter rejimlerin yaptığı tarih ve kültür katliamının devamını bugün de işgalci ülkeler, küresel tarih kaçakçıları ve DAEŞ gibi örgütler Suriye’de gerçekleştiriyor.  

Yüzbinlerce insan jeopolitik hesaplara kurban edilirken, tarih ve medeniyet de yok ediliyor! Dünya ise sadece izleyip kınamakla iktifâ ediyor! Yazık, çok yazık! 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum