Bediüzzaman gibi zatlar istikameti korudu

Bediüzzaman gibi zatlar istikameti korudu

Bediüzzaman Said Nursi gibi şahsiyetler tek parti döneminde bile istikameti korudular

Risale Haber - Haber Merkezi

Yeni Şafak yazarı Müfit Yüksel "Dini cemaatler ve Radikalizm-1" yazısında, ümmet’in aşırılıklardan kaçınmasına ilişkin gerek hadis kaynaklarında gerekse, ulemâ ve ariflerin eserlerinde/sözlerinde bir hayli kaide ve nasihatlarin olduğunu ve bu nasihatlerin ifrat  ve tefritlere yönelmelere karşı  yol  gösterici olduğunu belirtti. 

Yüksel, "vasat" tabir edilen orta yolun takip edilmesinin bir ehl-i sünnet geleneği haline geldiğini ve Türkiye'de dini grup ve cemaatlerin aşırılıklara kaçmadan istikameti ve aklı selimi koruduklarının altını çizdi. Tek parti döneminin ağır şartlarında bile istikameti koruyan şahsiyetler arasında Bediüzzaman Said Nursi hazretlerini de sayan Yüksel'in yazısının ilgili kısmı şöyle:

"...Ashab-ı Kirâm’ın büyükleri, Ehl-i Beyt’in önde gelenleri, tâbiin ve sonrasındaki fakihler, ulema ve arifler bu orta yolu, her daim muhafaza etme yönünü tercih ettiler.

Ülkemizde ise, Dini cemaatler, ekseriyetle Vasat ümmet kaidesine muvafık surette orta yolu, akl-ı selimi temsil ederdi. Asırların Ehl-i Sünnet geleneğinden, irfân geleneğinden gelen Dini grup ve cemaatler bu muvazeneyi hep korudular. Tek-Parti döneminin en zorlu dönemlerinde dahi istikametten ayrılmadılar. Bediüzzaman Said En-Nursi, Silistireli Süleyman Efendi, Abdülazîz Bekkine, Mehmed Zâhid Kotku, Ramazanoğlu Mahmud Sâmi Efendi,  Üsküplü Hüsrev Efendi, Ahıskalı Ali Haydar Efendi  vs. bu şahsiyetler ve benzerleri istikâmeti korumaya gayret edip, bundan sapma göstermediler, İfrat ve tefrite yönelmediler.

Üstelik Türkiye’de, Tek-Parti döneminde Hilâfet, Şeyhülislâmlık, Medreseler, Tekke-Zâviyeler başta olmak üzere neredeyse tüm dini kurumlar bir bir tasfiye edildi. Yasaklandı. İrticâ denilerek tüm dini faaliyetler, dini eğitim tâkibâta ve ağır cezai müeyyidelere maruz kalır. Ülke’de Müslümanlık/Din âdeta yasak hale gelir. Tüm bunlara karşın yukarıda isdimlerini zikrettiğim şahsiyetlerin oluşturduğu cemaat ve gruplar uzun süre, bir kısım siyasi farklılaşmalar haricinde, Ehl-i Sünnet geleneğimnden gelen istikâmeti korumaya gayret gösterdiler.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.