Bediüzzaman, 'Bunlar Kürtleri temsil edemez' dedi

Bediüzzaman, 'Bunlar Kürtleri temsil edemez' dedi

Yalçın Akdoğan, Paris'teki olayı anlattı

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Başbakan Başdanışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, Bediüzzaman Said Nursi'nin 1919’daki Paris Barış Konferansı’nda bir Kürt devleti kurulması çalışmalarına tepki gösterdiğini söyledi.
 
PKK'nın son dönemde bağımsız bir ulus devlet peşinde olmadığını söylerken bunun yerini dolduracak siyasi proje olarak ‘özerklik’ten bahsettiğini ve kitlesini bununla motive etmeye çalıştığını belirten Akdoğan, Star'daki yazısında "Terör örgütlerinin en ileri ütopyalardan bahsetmelerinin ciddiye alınacak bir tarafı yoktur. Siyasi partiler de bizim kabul etmediğimiz siyasi söylemlerde bulunabilirler, demokratik hukuk sistemi içinde başkalarına aykırı gelen fikirleri tartışabilirler. Her kafadan çıkan sesi hükümetin kabulü gibi görmek ve takdim etmek büyük haksızlık olur" dedi.
 
Bu konular'ın 100 yıldır Türkiye’de tartışılıp durduğunu ama halkın istemediği hiçbir şeyin olmadığına dikkat çeken Akdoğan, Bediüzzaman Said Nursi'den örnek verdi:
 
"Osmanlı’nın son döneminde de Kürt Teali Cemiyeti ‘bağımsız veya özerk Kürdistan’ söyleminde bulunmuştur. Derneğin başkanı Seyyit Abdülkadir özerklik ve bağımsızlık konularda İngilizler ile görüşmeler yapmış, ecnebilerin yönlendirmeleriyle milli mücadeleye karşı tavır takınmıştır. Hatta Babıali’deki bir toplantıda Mevlanzade Rıfat, Wilson Prensiplerine göre bağımsız Kürdistan taleplerine karşı çıkılamayacağını, Kürtlere özgürlük ve güvenlik sağlayacak tek devletin de İngiltere olduğunu söylemiştir. 1919’daki Paris Barış Konferansı’nda Ermeni Boghos Nubar Paşa ile Kürt Şerif Paşa bağımsız bir Ermeni ve Kürt devleti konusunda anlaşmışlardı. 
 
"Bunlara karşı en büyük tepki de Kürtlerden gelmiştir. Bediüzzaman Said Nursi, “Hakiki Kürtler kimseyi kendilerine vekil-i müdafi olarak kabul etmiyorlar. Onların vekili ve Kürdlük namına söz söyleyecek ancak Meclis-i Mebusan-ı Osmaniye’deki mebuslar olabilir. Kürdistan’a verilecek muhtariyetten söz ediliyor. Kürdler ecnebi himayesinde bir muhtariyeti kabul etmektense ölümü tercih ederler” demiş, İkdam gazetesinde yayınladığı bildiride bu şahısların ve bu fikriyatın Kürtleri temsil edemeyeceğini duyurmuştur.
Siyasi alanda farklı şeyleri konuşanlar çıkabilir, ama halkın istemediği hiçbir şey yapılamaz.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum