Bediüzzaman, ayetteki 'satın almayı' enfes tefsir eder

Bediüzzaman, ayetteki 'satın almayı' enfes tefsir eder

Üstad’ın tefsirinde "satmak ile çalıştırmak" eşanlamlı olarak kullanılmaktadır

Risale Haber-Haber Merkezi

Milat Gazetesi yazarı Ahmet Ay, Bediüzzaman Hazretlerinin ayette geçen "satın almak" ifadesini "enfes" bir şekilde tefsir ettiğini söyledi.

Herkesin bir fiyatı olduğuna dikkat çeken Ay, "benim, sizin, onun, bunun, başbakanın, reisi cumhurun, hocaların, şeyhlerin velhasıl bütün insanların bir 'fiyatı' var. Bunu yadırgamamalıyız. Fiyatı verip insanın kişiliğini/benliğini ve bütün çabasını satın alabilmek mümkün ve bu istisnasız herkes için geçerli. Ancak bu alış-verişteki en önemli hususu dikkatlerden kaçırmamak lazım: O da; 'alıcının kim olduğu, bu fiyatı kimin belirleyeceği' konusudur. Yani satıcı kişinin kendisi, ancak alıcı makam, kurum, devlet veya kişinin kim olduğu hayati önem taşıyor" dedi.

Kur'an-ı Kerim'deki Tevbe Suresi 111. ayeti hatırlatan Ay, Bediüzzaman Hazretlerinin bu konudaki tefsirini "enfes" olarak niteledi:

"Mü'minlerin (benliklerinin, çabalarının) fiyatını NET olarak belirliyor; '…Allah mü’minlerden karşılığında cennet va’d ederek mallarını ve canlarını satın almıştır’ diyerek, alıcımızın kim ve fiyatımızın ne olduğunu belirliyor. Buna bizim asla bir itirazımız yoktur ve olamaz, bu alış verişle de iftihar ediyoruz. Fakat biliyoruz ki başkalarının da bir fiyat belirleyicileri ve fiyatı vardır. Bütün mesele 'fiyat belirleyici'dedir. Kulların belirleyeceği fiyat kulun imkânları dâhilindedir. (Aslında kullarla girilen bu kadar önemli bir alış veriş “bey i fasid” hükmündedir.) Oysa âlemlerin Rabbi insanların ödülünü de belirlerken, insanın (kişiliğinin/benliğinin) fiyatını da belirlerken sonsuzluğun sahibi olması hasebiyle dünyada eşref-i mahlûkat kılar kişiyi, ahrette de hesapsız olarak belirler fiyatı ve ödülü (min ğayril hisab).
“Onların ödülleri Allah katında [kendilerini bekler:] içinden ırmaklar akan, sonsuza kadar kalacakları sınırsız nimet bahçeleri; Allah onlardan hoşnuttur ve onlar da Allah'tan: bütün bunlar Rablerini ürpertiyle hissedenler içindir!” Beyyine/8.

Yani Allah için çabalayan (cehd), Allah’ın yeryüzündeki halkına iyilik yaparak kendilerini Âlemlerin Rabbi’ne satanların hem dünyada bir fiyatı vardır hem ahirette.

Bu konuda da Üstad Bediüzzaman’ın enfes bir tefsiri var:
Üstad’ın tefsirinde "satmak ile çalıştırmak" eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Üstad Bediüzzaman ayette geçen "satın almak"ı "çalıştırmak" şeklinde anlamakta, yani aklını, bedenini Allah’ın rızasına uygun “çalış(tır)mak” aynı zamanda “Allah’a satılmak” olarak tefsir eder. Çünkü akıl ve beden kimin hesabına çalışırsa, ücretini de o verir.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum