Bediüzzaman adına bunu demek kimsenin haddi değildir

Bediüzzaman adına bunu demek kimsenin haddi değildir

Yazar Hüseyin Yılmaz: Ölülerimizi konuşturmaya başlarsak, kimin kime neler söylettireceğini hiç kimse kestiremez; nerede duracağı da belli olmaz

Risale Haber-Haber Merkezi

"Bediüzzaman yaşasaydı şu partiye oy verirdi, bu tercihte bulunurdu" söylemler üzerinde başlayan tartışmaya yazar Hüseyin Yılmaz da katıldı. 

Bediüzzaman adına tercihte bulunmanın "kimsenin hakkı ve haddi" olmadığını belirten Yılmaz, "Bediüzzaman’ın kendi zamanında benzer vakalarda takındığı tavrı ve düşüncesini ortaya koymak, oradan bir neticeye varmak başka; kat‘iyet ifade eden böylesi bir hüküm, büsbütün başkadır. Hiç kimse için sarfedilemeyecek böyle bir söz, Bediüzzaman gibi mümtaz bir insan için hiçbir şekilde sarfedilemez, sarfedilmemeli" dedi.

Siyasetçilerin bu tarz bir söylemde bulunmalarının önemli olmadığını ifade eden Yılmaz, "Böylesi bir hüküm siyâsîlerden gelse, ehemmiyeti yoktur. Siyaset sahnesi her türlü ifâdeye kabildir, söyleyebilirler. Ama böyle bir şeyi Nurculuk ve Risâle-i Nur adına sarfetmek, ciddi bir inhiraftır; Nurlardan hissesinin zayıf olduğunu ilân etmektir. Nur talebeleri siyasete bigâne kalmaz, İslâmî hayata hizmet edecek bir zeminin tahakkuku için elbet de yol gösterici olurlar. Ama hiçbir zaman siyâsî tarafgir durumuna düşecek kadar körleşemezler, körleşmemeliler. Siyaset arenasının zulüm ve veballerine ortak olmanın alemi yok" şeklinde yazdı.

Referandumda “Evet” diyeceğini, evet demek gerektiğini hatırlatan Yılmaz, yazısını şöyle sürdürdü:
"Risâle-i Nurlardan hareket ederek bir kaç sefer yazdım ve söyledim. “Evet”e de, “hayır”a da hükmetmeye, doğru veya yanlış, herkesin hakkı var. Ama bunu, “Bediüzzaman olsa evet veya hayır” derdi şeklinde sloganlaştırmak, akıl ve havsalanın kabul edebileceği bir şey değildir. Şık ve zarif de değildir. Nurculuk adına bunu söyleyenin niyetine karışmam, ama mantığı doğru değildir. Ölülerimizi konuşturmaya başlarsak, kimin kime neler söylettireceğini hiç kimse kestiremez; nerede duracağı da belli olmaz. Biraz i’tidal, biraz muvazene herkes için iyi olur."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
10 Yorum