Bediüzzaman acıyı iliklerine kadar yaşar

Bediüzzaman acıyı iliklerine kadar yaşar

Yusuf Kaplan, "yalnız insanlar"ı yazdı

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, "Yalnız insanlar, acı'yı iliklerine kadar yaşarlar: Ruhlarında dinmeyen fırtınalar hükümfermâdır. Tıpkı Schopenhauer gibi, tıpkı Nietzsche gibi, tıpkı Bediüzzaman gibi, tıpkı Sezai Karakoç gibi, tıpkı Mustafa Ruhi Şirin gibi..." dedi.
 
Mustafa Ruhi Şirin'le ilgili değerlendirmelerde blununan Kaplan, Türkiye'de, yetenek öğüten, yetenekler'i, yetenekli insanları öldüren temelsiz, köksüz, yaratıcılıktan yoksun, 'sömürgeci' bir eğitim sistemi olduğunu ve yeteneklilerin aynı zamanda yalnız insanlar olduklarına dikkat çekti.
 
"Yalnız insanların zirvesi peygamberlerdir" diyen Kaplan, "Bütün peygamberler, yola çıktıklarında, başlangıçta, taşlanmış ama her türlü acı'ya katlanmıştır. Bütün büyük sanatçılar, büyük düşünürlerse, başlangıçta, aforoz edilmiş, dışlanmış ama hiç bir zaman bildikleri yoldan şaşmamıştır. Ama peygamberler, başlangıçta, kendilerini taşlayanlara, sonunda, rahmet kanatlarını gererek insanlığa taze ufuklar, yok edilemez umutlar, ebedî, leziz ve gönendirici hakikat yolculukları armağan etmişlerdir. Paraya pula, iktidara ve kula, kul-köle olmaya isyan ettikleri için peygamberlerin çileyle besteledikleri hakikat şarkısının izini süren, hakikatten süt emen, başlangıçta dışlanan büyük düşünürler ve büyük sanatçılarsa, sonunda, baştacı edilmişler, hakikat yolculuğunda insanlığın önüne yepyeni koridorlar açmışlardır" şeklinde yazdı.
 
Yalnız insanların, 'acı'yı iliklerine kadar yaşadıklarını, ruhlarında dinmeyen fırtınalar hükümfermâ olduğuna dikkat çeken Kaplan, "Tıpkı Schopenhauer gibi, tıpkı Nietzsche gibi, tıpkı Bediüzzaman gibi, tıpkı Sezai Karakoç gibi, tıpkı Mustafa Ruhi Şirin gibi... Yalnız insanlar, acı'yı, çile'yi, ıstırabı yaşayarak, acımasızlıkları aşarlar ve 'denizde' zorlu fırtınalarla boğuşurlar. O yüzden, 'deniz'in derinliklerine, bilinmeyen hazinelerine nasıl ulaşabileceğimiz konusunda ufuk açarlar önümüze. O yüzden, acı'yı tanıyamayan insan, hem acımasızlaşmaktan kurtulamaz hem de acı'ya katlanamaz. Acı'yı tanımayan, acı'yı tadamayan ve acı'yı yaşayamayan insan, insanlığın yükünü omuzlarında taşıyamaz" dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.