Bediüzzaman açılımı Meclis’te yapmıştı

Bediüzzaman açılımı Meclis’te yapmıştı

Bugün adına açılım paketi deniliyor. Bediüzzaman o gün açılım paketini onların önüne koymuş ve şarka doğru yola çıkmıştır

Furkan Demir – Yasin Doğan’ın haberi:

Yeni Asya Gazetesi il temsilciliği ile Risale-i Nur Enstitüsü tarafından organize edilen ve Bediüzzaman Haftası kapsamında düzenlenen “Dünya Barışı ve Gençlik” konulu konferans yoğun ilgi gördü.

huseyinkazan.jpgKur’an tilavetiyle başlayan konferansın açış konuşmasını yapan Yeni Asya Gazetesi temsilcisi Hüseyin Kazan, “Bediüzzaman’ın hayatı incelendiğinde istikbale ait verdiği haberlerin bir bir ortaya çıktığı görülecektir. Bunun nedeni ise kaynağının Kur’an oluşudur” dedi. Bediüzzaman’ın hayatından çeşitli kesitler sunan ve dünyanın barışa doğru gittiğini belirten Kazan, Rusya’daki İslami yönelişe değindi. Kazan, Bediüzzaman’ın “Hiçbir millet dinsiz olamaz, Rus da dinsiz kalamaz. Geri dönüp Hıristiyan da olamaz, ya İslamla barış yapacak ya da tabi olacak” sözlerini hatırlattı.
Açılış konuşmasının ardından izletilen “Işık doğudan yükselir” adlı sinevizyon dinleyiciler tarafından büyük beğeni gördü.

BEDİÜZZAMAN AÇILIM PAKETİNİ O GÜN KOYMUŞ

Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı yazar Halil Uslu, Bediüzzaman’ın hayatından çeşitli kesitler verirken Bediüzzaman’ın ilk meclisteki konuşmasına değindi; “Bediüzzaman on maddelik bir beyanname neşreder. Bu devletin bekası için takdim eder. Bugün adına açılım paketi deniliyor. Bediüzzaman o gün açılım paketini onların önüne koymuş ve şarka doğru yola çıkmıştır.”
Bediüzzaman’ın bununla da yetinmediğini belirten Uslu, doğuda bulunan aşiretlerle görüştüğünü ve Münazarat adlı eserin ortaya çıktığını, Bediüzzaman’ın çıkış yolunu “Eski hal muhal, ya yeni hal ya izmihlal” diyerek ifade ettiğini ve yeni halin ise demokrasi, cumhuriyet ve meşrutiyet ile mümkün olabileceğini söyledi.

ONUN KÖPRÜSÜ ASR-I SAADETE GÖTÜRÜYOR

haliluslu.jpgUslu, “Bediüzzaman gerçek cumhuriyetin temelinin Asr-ı Saadette olduğunu söylüyor.  Şahit olarak Hulefa-i Raşidini gösteriyor. Onlar aşere-i mübeşşereye reisi cumhur idiler, diyor. İlk meclis Bedir muhaberesinde oluyor. O günden bugüne köprü işte Bediüzzaman. Onun köprüsüne binen Asr-ı Saadete gidiyor” dedi.
Bediüzzaman’ın barış noktasında eşitliğin esas alınmasını öngördüğünü söyleyen Uslu, “Müsavat, fazilet ve şerefte değil, hukuktadır. Hukukta ise şah ile geda birdir. İşte Hz. Ali, Selahaddini Eyyubi ve Sultan Fatih!” şeklinde konuştu.

salon.jpgHalil Uslu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bediüzzaman’ın Uhuvvet Risalesindeki formüllerine halen ulaşılamadı. Türkiye’de 41 tane uluslararası ilişkiler bölümü var. Aslında bu ayetler ve beyitler o bölümlerin istinat duvarı olması lazım. O zaman dünyada barış tecelli edecektir.

“Barış ancak eğitimle olabilir. Bediüzzaman’ın Medretüzzehra projesi var. Bu projede din ilimleri ile fen ilimleri beraber okutulacak. Arapça vacip kılınsın, Türkçe lazım olsun, Kürtçe de caiz olsun. Bugünkü devlet büyüklerinin bunu uygulaması gerekir.

Konferansın sunumunu yapan Mesud Nurver, dinleyicilere çeşitli kesitler sundu. Programa çok sayıda vakıf ve dernek temsilcisi, sivil toplum örgütü, siyasi parti temsilcisi katıldı.