Bebeklere işitme testi uygulayın

Bebeklere işitme testi uygulayın

Uzmanlar, çocuğun işitme kaybı risk faktörlerinden birini taşıması halinde sadece tarama testlerinin yeterli olmayacağını, ayrıntılı işitme testlerinin yapılması gerektiğine belirtti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Özgür, "Konuşmayı öğrenme açısından ilk altı ay kritik dönemdir. Bu nedenle her bebeğe ilk üç ayında işitme testlerinin uygulanmasını öneriyoruz" dedi.

İşiterek konuşmayı öğrenme açısından ilk altı ayın kritik dönem olduğunu vurgulayan Özgür, bu nedenle her bebeğe doğduktan sonraki ilk üç ayda işitme testlerinin uygulanmasını önerdiklerini ifade etti.

Bebeklerin işitme kaybı konusunda bazı risk taşıdığını ifade eden Özgür, şöyle devam etti:

"Anne ve babanın akraba olması, ailede çocukluk çağında başlayan işitme kaybı bulunması, annenin hamileliği sırasında ilaç kullanması, bulaşıcı hastalık geçirmesi veya röntgen çektirmesi, bir kaza, çarpma veya yaralanma yaşaması, doğum öncesi dönemde işitme kaybı yönünden risk faktörleridir.

Doğum sırasındaki risk faktörleri ise bebeğin oksijensiz kalması, bir süre solunum zorluğu yaşaması, kafa veya kulak yapısında normal dışı bir durum olması, kan uyuşmazlığı bulunmasıdır. Doğum sonrası da bebeğin yüksek ateşle seyredebilen bir hastalık geçirmesi, uzun süre sarılık olması, çocuğa damar yoluyla kulağa zararı dokunabilecek bir ilaç verilmesi, şiddetli gürültüye maruz kalması veya kafa travması geçirmesi risk faktörü oluşturur."

İşitsel gelişime uymayan çocuklar

Bebeklerin 0-3 aylıkken anne sesini tanıdığı ve sakinleştiklerini, yüksek seslerde irkildiklerini belirten Özgür, şunları söyledi:
"Bebekler, 3-6 ay arasında gürültüde uyanır, çevresindeki seslerin nereden geldiğini bulmak için sesin kaynağına döner. 6-12 ay arasında 'baba' gibi sesleri algılar, adı söylenince tepki verir, çıngırak sesi gibi oyuncak seslerinden hoşlanır. 12-18 ay arasında bazı sesler çıkarır. Sevdiği oyuncakların, eşyaların adı söylenince işaretle gösterir. Uzaktan seslenildiğinde bakar. Daha sonraki aylarda yavaş yavaş konuşmaya başlar. Ailelerin bu durumlara dikkat etmesi, bir sorun olması halinde sağlık merkezlerine başvurmaları önem taşımaktadır. Ailelerin, işitsel gelişime uymuyorsa çocuklarını ayrıntılı işitme testlerinden geçirmesi son derece önemlidir."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.