Bebeklerde IQ düşüklüğüne neden oluyor

Bebeklerde IQ düşüklüğüne neden oluyor

Fransa'da yapılan araştırmalarda, hamile olan epilepsi hastalarının kullandığı bir ilacın, bebeklerde IQ düşüklüğüne varan sağlık sorunlarına sebep olduğu ortaya çıktı.

Fransa’da yayınlanan raporda, bir epilepsi ilacının hamilelik döneminde kullanılmasının, doğan bebeklerde geç kavrama ve otizm riskini yüzde 40 artırdığını belirtildi. Türkiye’de de kullanılan ilaçla ilgili rapor, Ulusal İlaç Güvenliği Ajansı (ANSM) tarafından yayınladı.

Habertürk’ten Lütfi Erdoğan’ın yaptığı habere göre, 2007-2014 yılları arasında hamileliğinde bu epilepsi ilacını kullanan 14 bin kadının bebeklerinde sağlık sorunlarına rastlandı. Geç kavrama ve otizm riskini yüzde 40 artırdığı belirtilen ilaç, Fransa’da Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilirken Türkiye’de de ‘Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Risk Yönetimi Dairesi’ tarafından ek izlemeye tabi ilaçlar listesinde yer alıyor. Türkiye’deki kullanıcılar için açıklama yapan üretici firma, gerekli uyarıların ilaç kutularının içine ve hasta kullanım talimatlarına eklendiğini belirtti.

İlacın ülkemizde de çok kullanıldığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zeki Gökçil, ilacın hamilelikte kullanılması halinde yarık dudak ve damak, bel açıklığı gibi sorunları yarattığını belirtti. Ayrıca bebeklerde IQ seviyesinde düşüşe neden olduğunu açıklayan Gökçil, ilaçla ilgili hastaları bilgilendirdiklerini anlattı. Gökçil, buna benzer başka ilaçların da Türkiye’de olduğunu belirtti.

 

CNN Türk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.