Bebeklerde dudak yarığından korkmayın

Bebeklerde dudak yarığından korkmayın

Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, dudak ve damak yarığı olan bebeklerin cerrahi müdahaleyle sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Prof. Dr. Coşkunfırat, 'Bu tip vakalarda plastik cerrah, çocuk hastalıkları uzmanı, kulak, burun, boğaz hastalıkları uzmanı, konuşma ve işitme uzmanı, psikolog, genetik danışman, diyetisyen, hemşire ve sosyal danışmanından destek almanız gerekebilir' dedi.
 
Çocuğun doğmasından uzun bir süre önce, gelişimin ilk haftalarında, dudağın sol ve sağ kenarlarıyla damağın birlikte oluştuğunu belirten Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, şunları söyledi:

'Ortalama her bin bebekte bir normal birleşme oluşmaz. Dudak ve damak ayrı olarak geliştikleri için, dudak ve damak yarıkları çeşitli varyasyonlarda görülebilir. Eğer çocuğunuz bu şekilde bir deformasyonla dünyaya gelmişse, tedavi için cerrahi onarım önerilecektir.'

'ÖNEMLİ İLERLEMELER KAYDEDİLDİ'

Dudak ve damak yarığıyla dünyaya gelen çocukların tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyleyen Prof. Dr. Coşkunfırat, 'Eşlik eden çeşitli problemler nedeniyle değişik uzmanlık dallarından alınacak yardıma ihtiyaç duyulabilir. Plastik cerrahinin yapacağı yarık onarımının yanı sıra çocukların beslenmeleri, dişleri, işitmeleri, konuşmaları ve psikolojik gelişmeleri açısından çocuk büyüdükçe değişecek çeşitli problemler ortaya çıkabilecektir. Bu nedenle, ailelerin takım desteği alabileceği merkezlere başvurmaları önemlidir' diye konuştu.

'HER CERRAHİ BAZI BELİRSİZLİKLER VE RİSKLERİ TAŞIR'

Dudak yarığı onarımı sonrasında en sık görülen problemin dudağın her iki yanındaki simetrinin sağlanamaması olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Coşkunfırat, 'Dudak onarımındaki temel amaç yarığın tek bir operasyonda kapatılmasıdır ancak zaman zaman ikinci bir işlem gerekli olabilmektedir. Damak yarığı onarımındaki temel amaçsa; damaktaki açıklığın kapatılarak çocuğun beslenmesini ve düzgün konuşmasını sağlamaktır. Zaman zaman çeşitli iyileşme problemleri ve konuşma bozuklukları ikinci bir girişimi gerektirmektedir' diye konuştu.

'CERRAHİ MÜDAHALE 6-10 HAFTALIKKEN YAPILABİLİYOR'

Dudak yarığının üst dudaktaki küçük bir çentikten, burun tabanına uzanan tam bir yarığa kadar geniş bir çeşitlilik gösterebildiğini belirten Prof. Dr. Coşkunfırat, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yarık tek taraflı olabildiği gibi dudağın iki yanında da yer alabilir. Cerrahi girişim genellikle çocuk 6 - 10 haftalıkken gerçekleştirilmektedir. Dudak yarığını onarmak için, yarığın iki yanına yapılacak kesiyi takiben kas onarımı yapılacaktır. Bu şekilde kas fonksiyon kazanacak ve normal dudak şekli oluşturulacaktır. Burunda oluşan deformasyon da bu girişimden fayda görecektir.'

'AMELİYAT İZİ ZAMANLA AZALACAKTIR'

Cerrahi sonrası çocuğun huzursuz bir dönem geçirebileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Coşkunfırat,'Bu dönemi atlatmak için çeşitli ilaçlar doktorunuz tarafından size önerilecektir. Çocuğunuzun ilk birkaç hafta boyunca beslenmesiyle ilgili öneriler doktorunuz tarafından size verilecektir. Ameliyat izi, ilk birkaç haftalık dönemde daha kırmızı ve geniş bir hale gelecektir. Bu görünüm zamanla azalacak ancak iz tamamen yok olmayacaktır. Birçok çocukta burun ve dudak bölgesindeki gölgelenmeler nedeniyle bu iz zorlukla görülebilir şekle dönüşecektir' diye konuştu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.