Bebeklerde boy kısalığıyla gelen tehlike

Bebeklerde boy kısalığıyla gelen tehlike

Turner Sendromu, kız bebeklerin hücrelerindeki X kromozomlarından birinin eksikliği veya yapısal bozukluğu sonucu gelişen doğumsal bir rahatsızlık.

Kız bebeklerin hücrelerindeki X kromozomlarından birinin eksikliği ile ortaya çıkan Turner Sendromunun ilk belirtisi boy kısalığı.

 Hem toplum hem de doktorlar tarafından fazla bilinmeyen sendrom, kız çocuklarının yaşam kalitesini ve genel sağlığı bozavak ciddi sorunlara yol açıyor. Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Tütüncüler, sendrom hakkında bilinç yaratmak ve hastaları destek vermek amacıyla Turner Sendromu Derneği'ni kurduklarını söyledi.

BEBEĞİN BOYU KISAYSA DİKKAT
Rahatsızlık dolayısıyla iskelet sistemi, yumurtalıklar, kalp ve böbrek gibi organlarda yapısal sorunlar oluşabildiğini aktaran Tütüncüler, "Bebekliğin ilk döneminde hastalık boy kısalığıyla fark ediliyor. İlerleyen yıllarda ise hormon azlığı nedeniyle gelişim ve adet görememe ya da hamile kalamama gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu hastalar çoğunlukla hormon tedavisiyle normal yaşamlarını sürdürebiliyor" dedi.

ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ İÇİN HASTALIĞI TANIMAK GEREKİYOR
Turner sendromlu çocukların çocuk endokrinolojisi tarafından tedavi edildiğini dile getiren Tütüncüler, "Kurduğumuz dernekle hastalığı tanıtmaya, sendromlu çocukların sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu çocuklar ve gençleri tanıştırma ve kaynaştırmak, ailelerin birbirine destek olmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca toplumun ve doktorların hastalık konusunda bilinçlenmesine de yardımcı oluyoruz. Bu, erken teşhis ve tedavi için büyük önem taşıyor" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.