Bebek ölümleri incelenecek

Bebek ölümleri incelenecek

Bebek ölümlerinin nedenleri araştırılacak, bir daha aynıları yaşanmayacak.

Sağlık Bakanlığı, binde 7,4 olan bebek ölüm hızını daha da aşağı çekebilmek için çalışma başlattı. Bakanlık, her bir bebek ölümünü izleyerek nedenini ortaya çıkarmak ve bir daha aynı nedenlerle oluşabilecek bebek ölümlerini önlemek için hayata geçirilen sistemi güncelledi. Buna göre her ölü doğum ve bebek ölümü ayrı ayrı incelenecek. Ölümlerin önlenebilirliği belirlenecek. Hangi aşamada daha çok sorun yaşandığı tespit edilecek bu alana özel müdahalelerin neler olduğu belirlenerek düzetilmesi için çalışma yapılacak.  Son yıllarda bebek ölümlerinde önemli düşüşlerine olmasına rağmen  her bin bebekten bir tanesinin bir yaşına gelmeden hayatını kaybetmesi üzerine Sağlık Bakanlığı çalışma başlattı. Bebek ölümlerini bu seviyeden daha aşağı düzeylere düşürebilmek için her bir bebek ölümü izleyerek nedenini ortaya çıkarmak ve bir daha aynı nedenlerle oluşabilecek bebek ölümlerini önlemek amacıyla oluşturulan sistem güncellendi. Buna göre; her ölü doğum ve bebek ölümü ayrı ayrı incelenecek. Ölümlerin önlenebilirliği belirlenecek. Hangi aşamada daha çok sorun yaşandığı tespit edilecek ve bu alana özel müdahalelerin neler olduğu belirlenerek düzetilmesi için çalışma yapılacak. 
 
HER KURUMDA SORUMLU OLACAK
 
Yapılacak çalışmalar kapsamında her ilde bir il bebek ölümlerini izleme sorumlusu belirlenecek. Her ilçede ise Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlusu aynı zamanda İlçe Bebek Ölümleri İzleme Sorumlusu olacak. Sağlık Bakanlığına bağlı her sağlık kuruluşunda da Bebek Ölümleri İzleme Sorumlusu olarak bir personel belirlenecek.   112 Hizmet Birimleri, sevk sırasında meydana gelen ölü doğum ve bebek ölümlerini Halk Sağlığı Müdürlüğüne iletecek.  Özel hastane ve Ayaktan Tanı ve Tedavi Merkezlerinde Mesul Müdür, Özel Muayenehanelerde hekim, Üniversite hastanelerinde Başhekimlik, bebek ölümlerini sisteme bildirecek.
 
HER AY İNCELENECEK
 
İllerde bebek ölümleri için kurulacak olan İl İnceleme Kurulu, en az ayda 1 kez toplanacak, her ölü doğum ve bebek ölümü kurulda ayrı ayrı incelenecek.Bebek ölümlerinin değerlendirilmesinde gebe-bebek izlemleri, doğum süreci, ölüme götüren süreçte daha önceki hastane yatışları, sağlık personeli muayeneleri ve yapılan işlemler, sosyal faktörler, ölüm nedenleri ve önlenebilirlik durumunun tespiti ayrıntılı incelenecek. Ölüm Bildirim Sistemi üzerinden kaydı yapılan verilerin analizi aylık olarak Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından yapılacak. Yıllık olarak gerçekleştirilen çalışmalar ile tüm veriler toplu olarak değerlendirilecek ve alınması gereken önlemler Bakanlık birimlerince belirlenecek. 
 
Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.