Bebeğiniz söylediklerinizi duyuyor mu?

Bebeğiniz söylediklerinizi duyuyor mu?

Bazı anne babalar bebeklerinde işitme sorunu olup olmadığı konusunda şüphe edebilirler. Kaç yaşından sonra duymamaları işitme problemi olduğunu gösterir?

Bebekler daha anne karnından itibaren dış dünyadan gelen sesleri duyabilir hatta tekme atarak tepki bile verebilirler. Üç aylıkken duydukları seslere gülücüklerle tepki verirken 6. aylara doğru agulamaya başlarlar.

Bebeklerdeki işitme kaybına dair şüpheleriniz varsa bir an önce doktora götürmelisiniz. İşitme kaybının erken dönemde tespit edilmesi ve rehabilitasyona başlanması bebeklerin konuşabilmesi için gereklidir.

Bebeğin işitmesinin normal olup olmadığı özel cihazlar kullanılarak, yapılan testlerle belli olmaktadır. Doğumdan 12 saat sonra bebeğe yenidoğan işitme tarama testi yapılır. Bebeğin işitmesi kulağına verilen sabit bir ses seviyesinde ölçülür ve “geçti”, “geçmedi” şeklinde değerlendirilir.

Tarama testinden geçemeyen bebeklerde daha farklı testlerle tekrar yapılması gerekir. Bebek 3 aylık olana kadar bu testlerin tamamlanmış olması gerekir.1 yaş civarında ilk kelimenin söylenmemesi durumunda yenidoğan işitme taramasından geçmiş olsa bile ileri işitme testlerinin yapılması gerekir. Bu konuda anne ve babaların iyi bir gözlemle çocuklarını takip etmeleri gerekmektedir.


Kaynak: Anne-Bebek

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.