Bayramdan bir gün önce erken yatın

Bayramdan bir gün önce erken yatın

Ramazan ayının bitmesiyle, kısıtlanan beslenme alışkanlıkları, yerini, ölçüsü kaçan zengin bayram sofralarına bırakabiliyor.

Hazırlanan bayram yemekleri ve tatlılar, ikram edilen çikolata ve şekerlemelerle bayram boyunca hem kontrolsüzce kilo alımı hem ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmaz hale geliyor.
 
Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, "Metabolizmayı eski hızına kavuşturmak için beslenme düzeni kadar uyku düzenine de dikkat etmek gerekiyor." dedi.
 
BAYRAMDAN BİR GÜN ÖNCE ERKEN YATIN
 
Beslenme düzeniyle beraber uyku düzeninin de önemine dikkat çeken Hamzaoğlu, şunları dile getirdi: "Ramazan boyunca beslenmeyle birlikte değişen bir diğer alışkanlığımız uyku saatlerimiz. Bayram süresince metabolizmanın hızlı olduğu sabah saatlerini tatilin de verdiği serbestlikle uykuda geçiriyoruz ve bu saatte yenilen yemekler metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor. Bayramdan bir gün önce erken yatmak, bayram sabahı erkenden kalkmaya ve metabolizmayı düzene sokmaya yardımcı oluyor."
 
SAĞLIKLI BESLENME VE METABOLİZMAYI HIZLANDIRMA YOLLARI
 
Bayram sabahında erken kalkarak, sabah ve öğlen öğününü birleştirmeden güne kahvaltı ile başlanması gerektiğini belirten Hamzaoğlu, beslenme düzeni ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı:
 
* Kahvaltı içeriği kişi için önerilen gıdalardan oluşmalı, Ramazan'dan kalan pideler ile güne başlanmamalı.
 
* Tahıllı ekmeklere dönüş yapılmalı, Ramazan'da tüketimi artmış olan beyaz unlu mamuller tercih edilmemeli.
 
* Ramazan'da sofralarda çok fazla yer verilmeyen maydanoz, dereotu, yeşilbiber gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler sofralarda eski yerini almalı.
 
* Kırmızı et tüketiminin arttığı Ramazan'dan sonra artık bu grup gıdalar hafifletilmeli ve salam sucuk pastırma gibi şarküteri ürünlerinin kullanımından kaçınılmalı.
 
* Sağlıklı bir kahvaltı sonrası ara öğünler mutlaka yapılmalı fakat bu öğünler tatlıyla geçiştirilmemeli.
 
* Hiç bir sağlık problemi olmasa bile kişi baklava gibi şerbetli tatlıları tükettiyse gün bitiminde veya mümkün olduğu saatlerde günlük spor aktivitesini yapmalı.
 
* Ramazan'da oluşan vücuttaki elektrolit ve su yetersizliğini kapatmak için bayramda ilk günden itibaren günde 2-2,5 litre su tüketilmeli.
 
* Sindirim sisteminde problemler yaşanmaması için gün içinde aç kalınmamalı, lifli gıdalar düzenli olarak ve gün içine sık sık tüketilmeli.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.