Bayramda Trafik Terörüne Kurban Olmayın

Bayramda Trafik Terörüne Kurban Olmayın

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla tatile çıkacaklar şimdiden hazırlıklara başladı.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na göre yaklaşık 16 milyon kişi Kurban Bayramı tatiline çıkacak. İstatistikler, son dokuz Kurban Bayramı tatilinde günde ortalama 17 kişinin hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor. Geçen yıl Kurban Bayramı tatilinde meydana gelen trafik kazalarında 131 kişi öldü, 6 bin 738 kişi yaralandı. Uzmanlar, bayramdan önce yola çıkacak sürücülere hayati uyarılarda bulundu. İleri sürücülük teknikleri uzmanı Ethem Genim, sürücülerin yola çıkmadan önce iki adımlık seyahat hazırlığı yapması gerektiğini söyledi. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner ve Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş de sürücü eğitiminin önemine değindi.
 
Bayram tatili sebebiyle yola çıkacak olan sürücülere önemli uyarılarda bulunan Ethem Genim, seyahatten önce iki ayrı hazırlık yapmaları gerektiğini söyledi. Bunlardan birinin arabanın bakımının yapılacağı teknik hazırlık, diğerininse yolda uyulması gerekenler olduğunu aktaran Genim, “Emniyet kemersiz kesinlikle yola çıkılmamalı. Hava şartları hakkında, yola çıkmadan bilgi edinilmeli. Seyahat öncesi mola yerleri belirlenmeli. Her iki saatte bir 15 dakika mola verilmeli. 24 saat içinde 10 saatten fazla araç kullanılmamalı. Yola çıkmadan bir gün önce erken yatılmalı ve yola da erken çıkılmalı. Trafik kuralları kesinlikle ihlal edilmemeli.” dedi.
 
Av. Hitay Güner ise kazalardan sonra hayatını kaybeden kişilerin sayısının, açıklanan verilerden daha fazla olduğunu söyledi. Resmî rakamların sadece kaza yerinde hayatını kaybedenleri baz aldığını aktaran Güner, "Önümüzde Kurban Bayramı var. Hep aynı şeyi söylüyoruz; sürücüler kurallara uysun, dikkatli, sabırlı ve hoşgörülü olsun. Trafik bilincinin artık yerleşmesi lazım. İlk yedi ayda 2 bin vatandaş kazalarda ölmüş. Aynı ortalamayla yıl sonunda ölü sayısı 4 bin olarak kayıtlara geçebilir ancak hastanelerde ölenlerle birlikte rakam ikiye katlanabilir. Kazaların nasıl olduğundan ziyade, neden olduğu noktasında kafa yormalıyız. Sürücülerimiz hızlı gitmesin, diğer sürücülere karşı saygılı olsun, dikkatli ve sabırlı olsun. Denetimler de bir yere kadar etkili; artık öyle bir alan başlıyor ki o da direksiyon başındaki sürücünün dikkati. Sürücüler kurallara uyarsa kazalardaki can kayıpları da azalır. Artık kazaların neden olduğu noktasında mesai yapmalıyız." dedi.
 
Dernek Genel Başkanı Memiş de Türkiye'de trafik kurallarının bilindiği ancak uygulanmadığı görüşünde. Türkiye'de sürücülerin trafik konusunda bilgileri bulunduğunu ancak bunların uygulamaya yansıtılmadığını savunan Memiş, bunu trafik kültürünün yerleşmemesine bağladı. Memiş, "İnsanlar kuralları biliyor. Bunlar uygulandığı zaman eminiz ki ülkemizde trafik canavarının önüne geçme noktasında önemli adımlar atılacak." diye konuştu.
 
KUTU
İleri sürücülük teknikleri uzmanı Ethem Genim, sürücülere şu tavsiyelerde bulundu: "Aracın bakımlarının yapılmış olması, lastiklerin yeni ve tercihen kış lastiği olması, emniyet kemerlerinin ön ve arka koltuklarda çalışır vaziyette olması, yedek lastik, kriko, reflektör ve ilk yardım malzemelerinin eksiksiz olması, silecek lastiklerinin yeni, cam suyunun ise camda oluşacak yağlı maddeyi temizler özellikte olması, daha güvenli seyir yapmamızı sağlayacaktır. Ayrıca hava şartları Meteoroloji'den öğrenilmeli. Yanımızda götüreceğiniz eşyalar mutlaka bagaja koyulmalı, araç içinde sabitlenmemiş eşya ve cisimler olmamalı. Ön ve arka koltuklarda oturan yolcular ve sürücü, emniyet kemerini mutlaka kullanmalı. Mola yerleri tespit edilmeli ve her iki saatte bir 15 dakika mola verilmeli; 24 saat içinde 10 saatten fazla araç kullanılmamalı. Mola yerlerinde hırsızlık, saldırı gibi güvenlik konuları gözardı edilmemeli ve özellikle kalabalık noktalar tercih edilmeli. Seyahat esnasında alkol ve uyuşturucu maddeler içeren veya uyku getiren ilaçlar kullanılmamalı. Seyahate çıkılacak günün akşamı alkol alınmamalı. Erken saatte yatılmalı ve sabah erken yola çıkılıp hava kararmadan gidilecek yere ulaşılmalı. Trafik kurallarına uyulmalı, özellikle hız sınırları kesinlikle aşılmamalı. Dönüş, tatilin bitmesinden bir gün önce yapılmalı ve gidiş programının aynısı uygulanmalı; acele edilmeden dönüş yapılmalı.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.