Bayramda en iyisi hafif kahvaltı

Bayramda en iyisi hafif kahvaltı

Ramazan'ın yaz ayına denk gelmesiyle beraber aç kalınan sürede uzamış oldu.

 Bu nedenle Ramazan'da beslenme alışkanlıklarına dikkat edildiği kadar bayramda da dikkat edilmesi gerekiyor. Ramazan boyunca iftar ve sahur şeklinde olan beslenme tarzı, bayramla birlikte yerini beş ve altı öğüne çıkıyor. Öğün artması, ağır şerbetli tatlılar ve yağlı yiyecekler bir ay boyunca dinlenmiş olan vücuda alındığı zaman sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olabiliyor.

Sevdiklerinizle beraber rahat ve mutlu bir bayram geçirmeniz için Yard. Doç. Dr. Erol Vural, bayramda nasıl beslenilmesi, obezite hastalarının neler yapması gerektiği hakkındaki görüşlerini paylaşıyor.

Hafif bir kahvaltı çok önemli

Ramazan bayramını şeker tadında ve sağlıklı geçirebilmek için Yard. Doç. Dr. Erol Vural, güne hafif bir kahvaltı ile başlamanın çok önemli olduğunu belirtiyor. Öğle yemeğinde az yağlı, düşük kalorili besinler tüketilmesi, zeytinyağlı sebze yemekleri, salata ve bu yemeklerin yanına bir porsiyon ızgara, haşlama ya da fırınlama yöntemiyle pişirilen et, tavuk veya balık yenmesi midenin düzenli ve rahat çalışmasını sağlıyor. Obezite hastaları için akşam yemekleri daha bir önem kazanıyor. Akşam yemekleri sabah kahvaltısı kadar hafif olması gerekiyor. Ramazan ayının bitmesinden sonra fazla yemek yenilmesi hızlı kilo artışına neden oluyor. Bu yüzden akşam yemeğinde de az yağlı sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerekiyor.

Hızlı yemek yemekten kaçının

Beynimizin doygunluk komutunu yemekten 15-20 dakika sonra verdiğini belirten Yard. Doç. Dr. Erol Vural, çok hızlı yemek yemek daha fazla besin tüketilmesine neden oluyor ve ilerleyen günlerde hızlı kilo alımının arttığı dile getiriyor. Sağlıklı sindirim ve kilo artışını önlemek için besinler, küçük lokmalar halinde iyice çiğnenerek, yavaş yavaş yenmesi gerekiyor. Yapılan tüm araştırmalar da gösteriyor ki aslında sindirim çiğneme yoluyla ağızda başlayan bir süreç ve bunu unutmamak gerekiyor.

Sıvı tüketimi artmalı ve şeker tüketimine dikkat edilmeli

Yaz ayında uzun süren açlık durumu susuzluğa da neden oluyor. Bayram süresince ve bayramdan sonra sıvı alımının artırılması gerektiğini belirten Yard. Doç. Dr. Erol Vural, yürüyerek gidilecek mesafedeki bayram ziyaretleri için günde yaklaşık 1,5-2 litre su içilmesi gerektiğini belirtiyor. Sıvı tüketiminin artması amacıyla öğünlere taze sıkılmış meyve suları, ayran, az şekerli limonata ve az şekerli komposto içilmesi gerekiyor.
Obezite hastalarının bayram boyunca şeker ve şekerli gıdalar konusunda tüketime dikkat etmesi gerekiyor. Tatlı tüketmek isteniyorsa hamur işi yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Gece yemek yenmemeli, düzenli fiziksel aktivite yapılmalı

Ramazan boyunca gece kalkıp sahurda yemek yemenin ramazandan sonra da devam etmemesi gerektiğini söyleyen Yard. Doç. Dr. Erol Vural, gece yemek yemenin kilo alımını artırdığını önemle belirtiyor.
Oruçla beraber kişiler acıkmamak ve susamamak için günlük aktivitelerini kısıtlarlar. Böylece hareket azlığı kilo artışına zemin hazırlar. Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmanın eski haline gelebilmesi ve vücut ağırlığının dengede durması için bayramdan sonra yeterli beslenmeye, öğün atlamamaya, bol sıvı tüketilmesine bunun yanı sıra düzenli fiziksel aktivite yapılmasına özen gösterilmesi önem kazanıyor.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.