Bayram Sonrası Pişmanlık Yaşamayın

Bayram Sonrası Pişmanlık Yaşamayın

Bayram Sonrası Pişmanlık Yaşamayın

Özel FBM Tıp Merkezi Estetik Kliniği Diyetisyeni Mustafa Tilekli, diyet yapanların Kurban Bayramı sonrası diyetlerde adaptasyon sorunu yaşamak istemiyorlarsa, kilo kontrolünü devam ettirmek istiyorlarsa bayram süresi boyunca beslenmelerine azami özen göstermeleri gerektiğini söyledi.
 
Kurban Bayramlarının tatlılarla birlikte et grubu yemeklerinde yoğun olarak tüketildiği günler olduğunu belirten Özel FBM Tıp Merkezi Estetik Kliniği Diyetisyeni Mustafa Tilekli, “Bayram süresi boyunca insanların öğün saatleri, porsiyon miktarları başta olmak üzere beslenme düzenleri büyük ölçüde değişir. Et ve tatlı tüketimine başta kalp - damar, tansiyon, mide ve diyabet hastaları olmak üzere herkesin dikkat etmesi gerekir. Eğer uyguladığımız bir zayıflama diyeti varsa bayram günlerini birer kaçamak olarak görmemeliyiz. Diyetimizi değişen öğün saatlerine uyarak toplam kalori miktarına sadık kalacak şekilde devam ettirmeliyiz. Artan et grubu tüketimine karşılık ya hareketimizi arttırarak ya da diğer besinlerden alımı bir miktar azaltarak diyetin dengesini korumaya özen göstermeliyiz” dedi.
 
Sindirim sistemi hastalığı bulunan kişilerin kurban etlerini en az 24 saat dinlendirdikten sonra yemeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Tilekli, “Kurban Bayramı'nda tüketilen etlerin büyük çoğunluğunu yeni kesilen etler oluşturduğu için sindirim sistemi hastalığı bulunan kişilerin en az 24 saat dinlendirilmiş etleri tercih etmeleri gerekir. Sadece ya akşam ya öğle olacak şekilde gün içinde sadece bir öğün et tüketmeye çalışmalıyız. Yapılan ziyaretlerle birlikte sunulan ikramlar kişiyi en çok zorlayan konudur. Bu konuda kararlı olmalı ve porsiyon miktarına özellikle dikkat etmelisiniz. Gün içinde tüketilecek et yemeklerine karşılık sabah kahvaltıdan yumurta veya peynir çıkartılıp, yemeklerle birlikte sebze tüketimine de ağırlık verilerek ette bulunan vitamin ve minerallerden daha fazla yararlanabilirsiniz. Kırmızı etteki demir emilimini azaltmamak için yanında kalsiyum içeriği yüksek süt ve süt grubu besinleri tüketmemeye özen göstermeliyiz. Pişirme yöntemi olarak haşlama ızgara veya fırınlama tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurmadan sakınılmalı. Etler C ve E vitamini içermediğinden yanında mutlaka salata bulundurulmalı veya sebzeli yemeklerle birlikte tüketilmelidir. Etin kendi yağında pişirilmesi sağlanmalı ek olarak özellikle katı yağ eklenilmemelidir. Eğer mangalda pişirme uygulanacaksa etin ateşe çok yakın olmadan pişirilmesi gerekir. Kolesterol ve kalp - damar hastalığı taşıyan veya riski bulunan kişilerin özellikle sakatat tüketiminden sakınmaları gerekir. Et ve etli yemeklerle birlikte tatlılara da çok dikkat etmeliyiz. Her ne kadar ikram edilen tatlılar konusunda pek tercih şansımız olmasa da en azından miktarı konusunda aşırıya kaçmamamız gerekiyor. Mümkünse sütlü tatlıları tercih etmeli, şekerleme çikolata gibi gıdaları asgari seviyede tüketmeye çalışmalıyız. Bayram sonrası diyetinizde adaptasyon sorunu yaşamak istemiyor, kilo kontrolünüzü devam ettirmek istiyorsanız bayram süresi boyunca beslenmenize azami özen göstermelisiniz” diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.