Bayram sofralarını asırlık lezzetler süsleyecek

Bayram sofralarını asırlık lezzetler süsleyecek

Kars'ta, bayram sofralarını için hummalı bir çalışma başlatan kadınlar, kete, çörek ve börek gibi ürünleri asırlık tandırlarda pişiriyor.

Ramazanda sıcak havaya rağmen bayram için 100 yıllık fırınları yakan kadınlar, bayram için hummalı bir çalışma başlattı. Kadınlar, tandırlarda yöresel tatları yaşatmaya çalışıyor.
 
Geleneksel olarak her yıl bayram öncesi yakılan tandırlarda, ekmek, kete, çörek, börek, bişi gibi birçok yöresel tat, pişirilmeye başlandı. Hazırlanan ürünler, bayram ziyaretine gelen konuklara da ikram ediliyor.
 
Selim ilçesine bağlı Karahamza köyünde de kadınlar, bayram sofralarını yöresel lezzetlerle süslemek için tandırları yakıyor.
 
Kadınlardan 61 yaşındaki Müzeyyen Atilla,  özellikle ramazan ve kurban bayramı öncesinde kadınların bir araya gelerek, bayram sofraları için tandırlarda yöresel yemekler hazırladığını söyledi.
 
Tandırlar, gelecek nesillere bırakılıyor
 
Geleneksel olarak her bayram öncesinde tandırların yakıldığını belirten Atilla, "Bu tandır büyük kayınvalidem zamanından bugüne kadar gelmiş. Şimdi ben de gelinimle torunumla birlikte bayram hazırlıklarımızı bu tandırda yapıyoruz. Tandırımızı tezek ve odunla yaktıktan sonra belli bir sıcaklıkta muhafaza ediyoruz" dedi.
 
Atilla, fırınlarda organik kırmızı undan yapılan hamurla, tandır ekmeği, kete, çörek, börek, bişi gibi yöresel lezzetleri pişirdiklerini ifade ederek, "Bu şekilde hem yeni nesillere öğretiyoruz hem de bu geleneğin devam etmesini sağlıyoruz" diye konuştu.
 
Mahinur Atilla ise babaannesi ve annesinin her bayram öncesinde tandırlarda yöresel yemekler pişirdiklerini belirterek, kendisinin de bu kültürü öğrenmeye çalıştığını vurguladı.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.