Bayraktar: Tarım sektörü için adımlar atılıyor

Bayraktar: Tarım sektörü için adımlar atılıyor

Bayraktar: Tarım sektörü için adımlar atılıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, arazilerin parçalanmasını önleyecek Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nunun 59 dekara inmiş ve 7 parselden oluşan tarım işletmelerinin daha da parçalanmasının önüne geçeceğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, düzenlemenin asgari tarımsal arazi büyüklüğünün, bölge ve yörelerin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve teknik özellikleri gözetilerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca belirlenmesini ve belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal arazilerin bölünmez eşya niteliği kazanmasını öngördüğünü ifade etti.

Asgari tarımsal arazi büyüklüğünün mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar (20 dekar), dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar (5 dekar), örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan (3 dekar) küçük belirlenemeyeceğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bakanlık, asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre arttırabilecek. Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemeyecek ve hisselendirilemeyecek. Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere, pay ve paydaş adedi arttırılmayacak. Ancak, tarım dışı kullanım izni verilen alanlar veya çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak ihtiyaçları olan bitkilerin yetiştiği alanlarda, arazi özellikleri nedeniyle belirlenen asgari tarımsal arazi büyüklüğünden daha küçük parsellerin oluşması gerekli olduğu takdirde, Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabilecek.

Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas olacak. Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması halinde, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanacak."

"Arazi toplulaştırılması hızla devam ettirilmeli"

Kanunun, "59 dekara inmiş ve 7 parselden oluşan tarım işletmelerinin daha da parçalanmasının önüne geçeceğini" belirten Bayraktar, işletme ve arazi büyüklüklerini koruyacak, toplulaştırma yoluyla büyütecek, tarımsal üretim ve kalkınmayı artıracak kanunu Birlik olarak sonuna kadar desteklediklerini ifade etti.

Kanunun, onaylanmasının ardından bir an önce uygulamaya geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Kanunla birlikte arazi toplulaştırılması hızla devam ettirilmelidir. Zamanla asgari işletme büyüklükleri günün koşullarına göre artırılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Üretici-market fiyatları araştırması

Bu arada TZOB'un "üretici-market fiyatları araştırması"nın sonuçlarını da açıklayan Bayraktar, gıda fiyatlarındaki değişimleri takip ettiklerini, kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Nisan ayındaki seçilmiş ürünlerde üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelediğinde, en fazla farkın yüzde 445,19 ile maydanozda görüldüğünü ifade eden Bayraktar, sivri biberde yüzde 383,08, lahanada yüzde 379,20, ıspanakta yüzde 361,90, salatalıkta yüzde 346,42, kuru soğanda yüzde 337,63 fiyat farkı bulunduğuna işaret etti.

Bayraktar, üretici bazında fiyatı en çok artan ürünlere bakıldığında ilk iki sırayı kayısı ve fındığın aldığını belirterek, Mart ayının sonlarında ülkenin büyük bölümünde yaşanan don olayının, afet boyutlarında gerçekleştiğini, bu iki ürünü büyük ölçüde etkilediğini kaydetti.
Özellikle kuru kayısı üretim merkezi olan Malatya'da yüzde 90'ları aşan bir rekolte kaybının beklendiğine dikkati çeken Bayraktar, "Fındıkta da özellikle yüksek kesimlerde yüzde 70'leri aşan bir rekolte kaybı olacağı hesaplanmaktadır. Rekoltede beklenen kayıp, doğal olarak eldeki az miktardaki ürünün fiyatının artmasına yol açmıştır. Fiyatların artışında üreticinin bir etkisi yoktur. Rekolte kaybı beklentisi bahane edilerek fiyatlar, spekülatif bir şekilde artırılmaktadır" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.