Bayraktar: Kırsaldaki çiftçilerimiz tarımdan diğer sektörlere yöneliyor

Bayraktar: Kırsaldaki çiftçilerimiz tarımdan diğer sektörlere yöneliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın genç nüfusunu gittikçe kaybettiğini, köylerin boşaldığını bildirerek, “Kırsaldaki çiftçilerimiz tarımdan diğer sektörlere yöneliyor.” dedi.

Kırsalın gittikçe boşaldığını, milyonlarca kır kökenli nüfusun kentlerin varoşlarına aktığını belirten Bayraktar, kalifiye eleman olmamaları nedeniyle kentlerde inşaat, kırsalda maden ve yol işçiliği yapan tarımı bırakmış çiftçi ve çiftçi çocuklarının, meslek edindirme kursları alarak, tarımda gelir getirici alanlarda veya kırsalda kurulmuş tarıma dayalı işletmelerde kalifiye işçi olarak çalışması gerektiğini vurguladı.

“İnsanlarımızı bulunduğu yerde tutmalıyız. Gelir kaynakları yaratmalı, kırla kent arasındaki farkı yok etmeliyiz.” diyen Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 1963 yılında, köy ve beldelerdeki tarım nüfusu, toplam nüfusun yüzde 70,1’ine sahipken bu oran, 2013 yılında yaklaşık yüzde 22’ye indiğine dikkat çekti. Bayraktar, “Köylerdeki nüfus 12 milyona geriledi. Tarımdaki istihdam, makineleşmeyle, arazilerin toplulaştırılması ve daha büyük işletme büyüklüklerine ulaşılmasıyla azalacak. Buna rağmen, kırsalda nüfusun azalması gerekmiyor. İnsanlar kırsalda tutulmalı. Kırsala yönelik projeler üretilmeli, meslek edindirme kursları düzenlenmeli, insanlarımız kentlere göçme gereği duymamalı. Kentlerdeki refah seviyesi kırsalda da yaratılmalı. Kırsalda gelir seviyesi ortalama milli gelirin 3’te birinde kalıyor. Bu seviye orman köylerinde, tarımsal alan yetersizliği nedeniyle daha da azalıyor. Oysa gelişmiş ülkelerde kır ve kent arasında bir ayrım kalmadı. Hatta İngiltere gibi bazı ülkelerde kırsaldaki refah kentlerden daha fazla.” ifadelerini kullandı.

"SOMA'DA KÖYLÜLER MADENDE ÇALIŞIYOR"

Soma’da yaşanan maden felaketinin Türkiye’nin bir sorununu daha ortaya koyduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Köylerdeki gençler, madenlerde çalışıyor. Günlük 40 lira, 50 lira yevmiye ile yemeklerini de evden götürerek, çok zor ve riskli şartlarda hayatlarını kazanmaya, ailelerini geçindirmeye çalışıyorlar. Tarım dışında bir meslekleri yok. Kalifiye eleman değiller. Bundan dolayı iş tercihi yapabilecek durumda da değiller.

“KIRSALDA GENÇ NÜFUSUN AZALMASI TARIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Kırsalda genç nüfusun azalmasının tarımı da olumsuz etkilediğine değinen Bayraktar şunları kaydetti: "Çalışabilecek gençler olmadan tarımda verimli bir çalışma yapılamaz. Genç nüfusun köyden kopması, tarımın ve kırsalın geleceği açısından olumsuz bir durum. Tarımda gelirin artırılabilmesi için, yapısal sorunların çözülmesi, tarıma destek verilmesi gerekiyor."

“KIRSALDA EKONOMİK, SOSYAL VE KÜLTÜREL YATIRIMLAR YAPILMALI”

Çiftçinin, ekonomik örgütlenmesinin zayıf olması nedeniyle şu anda fazla ürettiği durumda fiyatların düştüğünü, az ürettiğinde fiyatlar artsa bile elinde ürün olmadığı için düzenli bir gelir elde edemediğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Tarımda refah artırılarak cazip hale getirilmelidir. Bunun için de kırsal alanda, kırsal kalkınma projeleri uygulayarak ekonomik, sosyal ve kültürel yatırımlar gerçekleştirilmelidir. Böylece kırsalda, hem tarım hem de tarım dışı sektörlerde istihdam oluşturularak gelişme sağlanmalı ve nüfus, özellikle genç nüfus kırsalda tutulmalıdır. Tarımsal nüfusun kentlere göçü ülkemizde olduğu gibi mecburiyetten, zorlanmalardan kaynaklanmamalıdır. Ekonominin sanayi ve hizmetler gibi diğer sektörlerine kalifiye olmayan, eğitimsiz çiftçilerin gitmesi sosyo-ekonomik sıkıntılara neden olacaktır. Bu nedenle bu çiftçilerimiz eğitilerek kalifiye hale getirilmeli ve diğer sektörlerde yatırımlar yapılarak bu insanlarımıza istihdam sağlanmalıdır."

‘SOMA VE ÇEVRE İLÇELERE ‘TARIMSAL NÜFUS GENÇLEŞİYOR’ PROJESİ

Soma’daki maden kazasında yakınlarını kaybeden ailelerin refahı için genç çiftçi ve meslek edindirme eğitimleri ve kırsal kalkınma yatırımlarının önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Soma ve çevre ilçelerin ‘Tarımsal Nüfus Gençleşiyor’ projesinden öncelikli olarak faydalanmasını sağlayacağız. Zaten Soma için bir yardım kampanyası düzenledik. 19 Mayıs’ta maden işçilerimizin köylerine gittik, acılı ailelerine taziye ziyaretinde bulunduk. Ülke çapına yayılmış 764 Ziraat Odamızla birlikte Soma’da hayatını kaybeden 301 işçimizin acılı ailelerini yalnız bırakmayacağız. Çocuklarının ve eşlerinin meslek sahibi olması için çalışacağız. Özellikle oradaki orman köylelerinde bitkisel ve küçükbaş hayvancılık teşvik edilebilir. Arıcılık, orman ürünleri üretimi yapılabilir” dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.