Bayburtluların hayali gerçek oluyor

Bayburtluların hayali gerçek oluyor

Bayburtluların yıllardır hayalini kurduğu, 2 bin 409 rakımlı Kop Dağı'nda yapımı süren tünelde 3 bin 500 metre kazıldı.

Yapımına 2012 yılında başlanan 13 bin metrelik Kop Dağı Tüneli'nin gelecek yıl sonunda tamamlanması için 200 kişilik ekip yaz kış demeden çalışmalarını sürdürüyor.
 
Tamamlandığında Bayburt-Erzurum arasındaki seyahat süresini yaklaşık 1,5 saat kısaltacak ve özellikle kışın bu güzergahı kullanan vatandaşların sıkıntılarını ortadan kaldıracak Kop Dağı Tüneli, yıllık akaryakıt tüketiminde de yaklaşık 100 milyon lira tasarruf sağlayacak.
 
Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kop Dağı'nın, özellikle kış aylarında geçit vermeyen bir yol ağı olduğunu belirtti.
 
Kop Dağı'nın yıllardır vatandaşlara ulaşım yönünden çok büyük sıkıntılar yaşattığına işaret eden Yumak, "25-30 yıl öncesinde, hastalığı nedeniyle sevk edildiği Erzurum'a giderken ambulans Kop Dağı'ndan geçemediği için vefat eden birçok hemşehrimiz, birçok eşimiz dostumuz olmuştu. Şimdi çok şükür yol iyileştirildi, çok fazla kapalı kalmıyor ama bizim için en önemlisi çift tüp olarak Kop Dağı Tüneli'nin yapılmlası" dedi.
 
Kop Dağı Tüneli inşaatının 2 yıldır yoğun şekilde devam ettiğini dile getiren Yumak, "İnşallah 2015'in sonu veya zayıf ihtimalle 2016 yılı ortalarında Kop Dağı geçit verecek. Trabzon Limanı'nın Ortadoğu'ya olan yükünün bizim yol güzergahından geçmesi, ticari yönden de bize büyük avantaj sağlayacak. Bunun için Kop Dağı Tüneli tartışmasız hem dünya hem ülke hem de Bayburt ekonomisine müthiş katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.
 
- "Hayaldi, gerçeğe dönüştü"
 
Yumak, Kop Dağı Tüneli'nin Bayburt'un vazgeçilmezlerinden biri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
 
"Bölgeden Ortadoğu ve Anadolu'nun içlerine, özellikle Güneydoğu'ya bağlantımızı sadece Kop Geçidi'nden sağlayabiliyoruz. Buranın da tünelle ulaşılır hale gelecek olması bizim için çok büyük bir avantaj. 1980'li, 1990'lı yıllarda, kanamalı hastanın buradan Erzurum'a gönderilmesinde oluşan sıkıntıları hep beraber yaşamıştık. Yolun 365 gün açık olması için yapılacak tünel ulaşılabilir bir hayal değildi ama gerçeğe dönüştü. Bunu sağlayan başta dönemin başbakanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz. Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu konuda gayret etmeseler, zaman harcamasalar bu yatırımlar Bayburt'a gelmezdi."
 
Kop Dağı Tüneli'yle yapımı başlayan ve Bayburt-Trabzon arasındaki bağlantıyı sağlayacak Salmankaş Tüneli'nin de Bayburt için son derece önemli olduğunu ifade eden Yumak, "Bu tünelin de bir tüpü bitti, yakında hizmete açılacak, bir tüpü de yapılıyor. O da 2015 yılında hizmete girecek. Bu da yetmiyor. Biz bir adım daha ileri giderek özellikle Soğanlı'nın altından Uzungöl tarafına bağlantı sağlayabilecek bir tünelin peşindeyiz. İnşallah biz bu geçilemeyen dağları tünellerle geçtiğimizde Bayburt çekim merkezi haline gelecek" diye konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.