Bavyera Parlamentosu'nda ilk kez Ezan ve İftar

Bavyera Parlamentosu'nda ilk kez Ezan ve İftar

Almanya'da 1819 yılına kurulan Bavyera Parlamentosu'nun, 196 yıllık tarihinde bir ilk yaşandı. Vekiller, yaklaşık 110 bin Müslüman'ın temsilcilerine iftar yemeği verdi.

Almanya'nın Münih kentinde 1819 yılına kurulan Bavyera Parlamentosunun 196 yıllık tarihinde bir ilk yaşandı. Parlamento'da Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Bavyera milletvekilleri, kentte yaşayan yaklaşık 110 bin Müslüman'ın temsilcilerine bir iftar yemeği verdi. Din görevlisi Raif Ceylan'ın okuduğu ezanın sesinin çınladığı tarihi parlamento binasında, davetliler için bir de geçici mescit açıldı.

İftar davetine ev sahipliği yapan parlamentonun ilk Türk ve Müslüman milletvekili Arif Taşdelen ve parti grup başkanı Markus Rindespacher yaptıkları konuşmalarıyla konukları selamladılar.

KONUKLAR TÜRKÇE SELAMLANDI

Taşdelen konukları Türkçe olarak "Hoş geldiniz diye selamlarken daha önceleri yolda Türkçe konuşmamıza bile karışılırken, bugün bu parlamento binasında ilk iftarı yaparak tarihi bir olaya imza atıyoruz dedi. SPD Grup Başkanı Rindespacher ise "biz burada muhteşem soframıza yemeklerimizi yerken, savaşlar nedeniyle evinden yurduna kaçıp buralara gelmek zorunda kalan mültecileri de unutmamalıyız dedi. Münih Başkonsolosu Mesut Koç, Din Hizmetleri Ataşesi Kuddusi Uysal, Münih Belediyesi Meclis Üyesi Cumali Naz (SPD), değişik kiliselerin temsilcileri, Amerikan, Çin ve Bosna konsolosluklarının diplomatik temsilcilerinin de katıldığı iftar yemeğinde Türk kökenli sinema sanatçısı Adnan Maral büyük ilgi gördü.

KEFENSİZ DEFİN MÜJDESİ

İftar yemeği sonrası DHA muhabirine konuşan Arif Taşdelen eyalette izin verilmeyen kefensiz defin sorununun yıl sonuna kadar çözüleceği müjdesi verdi. Konuya ilgili önerge veren Taşdelen "Bavyera'da tabutsuz defin yasağı yurttaşlarımızı zor durumda bırakıyordu. Parlamentonun yaz tatili sonrası bu sorunun tamamen ortadan kalkacağını umuyorum. Böylece Müslümanlar cenazelerini dinin ön gördüğü şekilde defin edebilecek dedi. SPD Meclisi grubu olarak parlamentoda düzenledikleri iftarın bir tarihi olay olduğunu söyleyen Taşdelen "İnsanlarımız Almanya'ya ilk geldiği yıllarda sokakta ana dillerini konuştukları zaman ikaz ediliyorlardı. Burası Almanya Almanca konuşun diyorlardı. Bakın bugün Bavyera Parlamentosu'nda Türkçe konuşabiliyoruz. Ezan bile okundu ve hep beraber iftarımızı yaptık dedi.

İFTAR SPD İÇN GELENEK OLDU

Kentte yaşayan Müslümanlara iftar davet veren ilk parti olduklarını hatırlatan Bavyera Parlamentosu SPD Grup Başkanı Markus Rindespacher ise "iftar davetleri bizim için artık bir gelenek haline geldi. Bu davetlerde Müslümanlar arasından çok değerli dostlar ediniyorum" dedi.

Dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.