Batman Üniversitesi Yeni İki Çekirge Türü Tespit Etti

Batman Üniversitesi Yeni İki Çekirge Türü Tespit Etti

Batman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Erdem Seven, 2008 yılından itibaren alan çalışmasına yoğunluk verdiklerini yapılan araştırmalarda Siirt’in Şirvan ilçesi kırsalında iki yeni çekirge türünü tespit ettikleri

Batman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Erdem Seven, 2008 yılından itibaren alan çalışmasına yoğunluk verdiklerini yapılan araştırmalarda Siirt’in Şirvan ilçesi kırsalında iki yeni çekirge türünü tespit ettiklerini söyledi.
 
Dr. Seven, böcek faunası konusunda daha önceki yıllara ait herhangi bir bilgi bulunmayan Şirvan’daki ilk çalışmaların 2008 yılından itibaren alanda yaptıkları araştırmalara dayalı yayınlanan makalelerden oluştuğunu ifade etti. Araştırmalarda daha çok uzmanlık alanları olan kelebek ve güve takımı üzerine durduklarını ve yapılan araştırma sonuçlarına göre, Siirt’in tek bir ilçesinden tespit edilen oranın, Türkiye’de yayılış gösteren makro kelebek ve güve türlerinin yaklaşık yüzde 25’ini temsil ettiği görüldüğünü belirten Dr. Erdem, "Bu oran bölgenin böcek zenginliğini açıkça ortaya koymaktadır. Çalışmalarımız daha çok kelebek ve güve takımı üzerine olsa da diğer bazı gruplar üzerine de araştırmalar yapılmıştır. Nitekim Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak ve Yrd. Doç. Dr. Muhabbet Kemal Koçak ile birlikte 2009 ve 2010 yıllarında yürüttüğümüz çalışmalarda, ismime ithafen adlandırılan Phaneroptera (Erdemia) erdemi ve Şirvan ismine ithafen adlandırılan Trigonocorypha sirvani, iki yeni çekirge türü olarak Şirvan ilçesinden toplanarak bilim alemine kazandırılmıştır. Ayrıca toplanan bazı böcek türlerinin şimdiye kadar Türkiye’de sadece Şirvan’da yayılış gösterdiği tespit edilmiş ve Türkiye faunası için yeni kayıt olarak yayınlanmıştır. Şirvan’daki araştırmalarımız devam etmekle birlikte, üzerinde çalıştığımız bazı yeni türler ile Türkiye için yeni kayıtlar çalışmalarımız tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır" dedi.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.