Batının sağcısı da solcusu da karma eğitimi zararlı buluyor

Batının sağcısı da solcusu da karma eğitimi zararlı buluyor

Karma eğitim 1990’lardan beri Batı’da tartışılır, bizde tartışılmaz doğru sanılır. Batı’daki tartışmalardan örnekler vermek istiyorum

Risale Haber-Haber Merkezi

Eğitimci-yazar Ali Erkan Kavaklı, karma eğitimin batıda tartışıldığını, karma eğitimin verimi düşürdüğünü söyledi. “Batı’da sağcısı solcusu eğitimde verimliliği araştırır, aynı fikirde. Bizim solcular, vatandaşın isteğine karşı çıkma şampiyonu. Onlara göre pedagoji önemli değil, ideoloji mühim” diyen Kavaklı’nın Yeni Akit’teki yazısı şöyle:

Karma eğitim 1990’lardan beri Batı’da tartışılır, bizde tartışılmaz doğru sanılır.

Batı’daki tartışmalardan örnekler vermek istiyorum.

Bayern Kültür Bakanlığı dergisi Schul Report, Münih Okul Pedagojisi ve Devlet Eğitim Araştırmaları Enstitüsünün, karma eğitimi masaya yatıran araştırmasını yayınladı.

Karma Eğitim Tartışması ve Aktüel Tema Üzerine Düşünceler” başlığı ile sunulan yazı, karma eğitimin hem kızlar hem de erkekler açısından fayda sağlamadığını ortaya koydu.

Dergideki yazının alt başlığı şöyle:

“Altmışlı yıllarda kız ve erkekler bir arada okuduğu, çok sayıda karma okul açıldığı zaman, ilerleme ölçüsü kabul ediliyordu. 80’li yılların sonuna doğru karma eğitimin zararları tartışılmaya başladı. Tartışmaların neticesi de kız okullarının çoğaltılması gerektiğini ortaya koyuyordu.” (Eylül 1997)

“Karma eğitim kızlara hiçbir fayda getirmedi.’

Üstüne basarak şu argümanları öne sürüyorlar:

Kız öğrencilerin meslek ve üniversite seçimi, dar bir alan hariç, hemen hemen değişmedi. Karma eğitim, onlara kariyer ve kazanç sağlamadı.

Kızlar iyi bir ders ortamı temin ettiler fakat netice olarak erkekler, kendi gerçekleştirme yeteneklerini ortaya koydu ve bundan kârlı çıktı.

Kızların kendine güven duygusu kazanmasında, karma eğitim şartlarında ölçülebilir şekilde ilerleme olmadı. Aksine kız okulları, onlara kendine güvenme ve kendi verimlilik yeteneğini ortaya koymada daha fazla yardımcı oluyor.

Bu gerçek, kız ve erkeklerin derste, en azından bir zaman, ayrılması gerektiğini ortaya çıkardı” (Eylül 1997)

ALMAN’IN SAĞCISI SOLCUSU KARMA EĞİTİMİ ZARARLI BULUYOR

Kuzey Rhein Westfalen eyaletinin SPD’li Eğitim Bakanı Gabriele Behler, kız erkek ayrı eğitimi yeni bir yol kabul ediyor, ayırımı destekliyor ve şöyle diyor:

“Kız ve erkekler ayrı okul tecrübesine ve çok ayrı ilgi alanlarına sahip.”

Der Spiegel, “Bakan Gabriele Behler, sınıflardaki erkek hükümranlığını sona erdirmek için savaşıyor” diyor. 

Baden-Württemberg eyaletinin Hıristiyan Demokrat Partili Eğitim Bakanı Anette Schavan da kız erkek ayırımından yana.

Aynı şekilde SPD’li eğitimden sorumlu Berlin senatörü Ingrid Stahmer ayırımı teşvik edenlerden. Stahmer; “Almanya’da kız ve erkekler hâlen aynı okula gidiyor, hâlbuki cinsiyet eşitliğini yakalamış değiliz” diyerek karma eğitimin sanıldığı gibi kadın erkek eşitliği teorisine hizmet etmediğini vurguluyor.

Schleswig-Holstein eyaletinin kız okulundan mezun olmuş SPD’li eski Başbakanı Heide Simonis de ayrı eğitimi tercih edenler arasında:

Ayrı eğitimde ne kendini ebediyen daha iyi bilir kabul eden maçoların baskısı ne de sözde sorumsuz bir şekilde yetiştirildiği için günah patlamasına yol açacak ‘günah keçileri’ söz konusu olur” diyor bayan Başbakan Heide Simonis.

Batı’da sağcısı solcusu eğitimde verimliliği araştırır, aynı fikirde. Bizim solcular, vatandaşın isteğine karşı çıkma şampiyonu. Onlara göre pedagoji önemli değil, ideoloji mühim.

SON YILLARIN EN BÜYÜK PEDAGOJİK YANLIŞI

Der Spiegel’deki yazı şöyle devam ediyor:

Bu yüzyılın ortalarına kadar kadınların yüksek eğitim alması gereksiz kabul ediliyordu. Kadınlar erkeklerine hizmet etmeli, çocuk bakmalı, mutfakta ve kilise ile ilgilenmeli deniyordu. 60’lı yılların sonunda karma eğitimin bütün eğitim kurumlarında gerçekleştirilmesi kadın-erkek eşitliği savaşının zaferi olarak kabul edildi. Bugün ise her geçen gün sayıları artan pedagoglar, profesörler ve politikacılar karma eğitimi, ‘son onlu yılların en büyük pedagojik yanlışı’ olarak görüyorlar. Karma sınıflarda okuyan öğrenci, kendi kabiliyetlerini eşit bir şekilde geliştirmek için daha çok bekler. Özellikle matematik ve fizik derslerinde kız öğrencilerin, sözde daha kabiliyetli, atılgan ve saldırgan erkek öğrenciler tarafından cesaretleri kırılıyor. Kızlar ayrı sınıflarda eğitim gördüğünde daha başarılı. Karma eğitim cinsiyet karmaşası üretiyor.” (Der Spiegel, Mart 1998, s. 96-100)

Batı’daki karma eğitim araştırmaları ile bazı bilgiler aktardım. 40 senedir eğitimcilik yapan biri olarak ayrı eğitimin daha verimli olduğunu savunuyorum. Böyle bir tartışmayı Aydınlık duydu. Her seçimde oy verdiğim Ak Parti’ye duyuramadım. Kendine oy veren seçmenin talebini bir parti neden duymaz, anlayamıyorum. Anayasanın 10. Maddesi her vatandaşın eşit haklara sahip olduğunu yazar. Karma eğitim aldırmak isteyenler aldırıyor, bu hakka sahip.

Ayrı eğitim aldırmak isteyenler aynı hakka sahip değil.

Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’dan isteğim, ayrı eğitim isteyen vatandaşların talebini yerine getirmesi. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum