'Batı üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmiyor'

'Batı üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmiyor'

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, mülteci sorununa ilişkin Batı dünyasının üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmediğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "(Mülteci sorunu) Sorumluluk paylaşma noktasında maalesef Batı dünyası üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmemektedir" dedi.

Bakan Bozkır, Letonya’nın başkenti Riga’daki resmi temasları kapsamında Letonya Dışişleri Devlet Sekreteri Andrejs Pildegovics tarafından verilen çalışma yemeğine katıldı.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bozkır, yapılan görüşmede Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri ve Türkiye'nin bölgesindeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını ve yararlı bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Belçika’daki hava ulaşım sistemindeki sorun nedeniyle Avrupa Birliği Konseyi Genişleme Grubu (COELA) ile toplantı yapılamadığını aktaran Bozkır, "Letonya Avrupa Birliği Dönem Başkanı. Bu çerçevede burada başmüzakereciler toplantısı organize edildi. Avrupa Konseyi’nin genişlemeden sorumlu 28 ülkenin temsilcilerinin bir araya geldiği COELA grubuyla toplantı yapılacaktı. Ancak Belçika'daki hava ulaşım sistemi çöktüğü için dün uçuşlar yapılamadı. Bu nedenle COELA grubu gelemedi" dedi.

Letonya ile Türkiye arasındaki dostluk bağlarının geçmiş yıllardan beri kuvvetli olduğunu hatırlatan Bozkır, şöyle devam etti:

 "Her zaman Riga'da ve Letonya'da gerek geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanımız'ın ziyareti sırasında, ondan önceki temaslarımızda her zaman bir dostluk gördük ve AB sürecinde de Türkiye'yi en çok destekleyen ülkelerden bir tanesi. Bu çerçevede temmuz ayının başına kadar sürecek dönem başkanlıkları sırasında AB sürecimizde neler yapabileceğimizi, yaşanan bazı güçlükleri nasıl aşabileceğimizi konuştuk. Letonya olarak bize önemli ölçüde vermiş oldukları desteği devam ettireceklerinin garantisi verdiler."

Yunanistan sorunu 

Bozkır, AB'deki Yunanistan ve mülteci sorunlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. AB’nin gelecek dönemde önemli sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Bozkır, özellikle Yunanistan krizinin çözümlenmemesi halinde bunun başka ülkelere sıçrama endişesinin AB ülkelerinde soru işaretlerine neden olduğunu ifade etti.

AB'nin Yunanistan sorununu aşma arzusu içinde olduğunu ancak çok fazla çözüm üretmediğini dile getiren Bozkır, "Ancak tabi AB, büyük bir ekonomi. Dünyanın sayılı ekonomilerinden bir tanesidir ayrıca AB içinde dünyanın en zengin ülkeleri de mevcut. Dolayısıyla bunun kısa vadede belki menfi etkileri olsa bile sonraki dönemde AB’nin bunu aşacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Bozkır, AB'de Yunanistan dışında mülteciler konusunda yaşanan sıkıntılara ilişkin ise şunları kaydetti:

"Ama bunun dışında tabi uzun zamandır yaşanmakta olmasına rağmen bir anlamda görmezden gelinen, bir illegal yollardan Avrupa’ya ulaşmak isteyen, hayatlarını tehlikede gören ve ülkelerinden kaçıp AB'ye sığınma arzusunda olan insanların denizlerde botlarla ölüme terk edildiğini, hayatlarını kaybettiği bir tablo ortaya çıktı. Aslında o kadar büyük rakamlara ulaştı ki AB dahi bunu gözden uzak tutamaz hale geldi. 

Bir takım önlemler alıyorlar. Belli kotalar dahilinde bu sığınmacıların Avrupa ülkelerine dağıtılması, kaynaklarında yardım edilerek önlenmesi gibi önlemler alıyorlar ama tabiatıyla dünyanın yüzde 90'nına yakın zenginliği batıdayken ve yüzde 10'un bütün dünyanın kalan bölümlerinde paylaşılarak insanların açlık, sefalet içinde yaşamasına göz yumulurken bu tabloların kaçınılmaz olduğu da sanıyorum daha çok idrak ediliyor. Tabi bir de bölgemizde yaşanan savaş atmosferleri, Arap Baharı'ndan sonra gerçekten son derece sıkıntılı tablolar bir de evlerini bırakıp canlarını kurtarmak için kaçan yeni bir insan kitlesi yarattı." 

Türkiye'nin 2 milyon insana kucak açarak dünyaya örnek olacak bir tutum sergilediğini belirten Bozkır, "Avrupa ülkeleri bin, 3 bin, 5 bin mülteci için aylarca tartışırlarken, Türkiye 2 milyon kişiyi insani değerler nedeniyle hiçbir zaman tarihinde kapılarını kapatmamış bir ülke olarak bugün Türkiye’de misafir ediyor. Tabi bunlardan alınacak mesajlar da var" şeklinde konuştu.

"Avrupa'dan veya Batı dünyasından Türkiye’ye gelen katkı sadece 250 milyon dolar"

Bakan Bozkır, mülteciler konusunda sorumluluk paylaşma noktasında Batı dünyasının sorumluluklarını yerine getiremediğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin bu Suriye’den, Irak'tan gelen kardeşlerimize kapılarını açmasının ötesinde onlara sağladıkları imkanlar kamplardaki gerçekten dünyaya örnek olacak kalite ve sağlanan imkanlar her zaman sitayişle bahsediliyor. Ama biz bunlar Türkiye'den sitayişle bahsetsinler ve ya bizim masraflarımıza katkıda bulunsunlar diye yaptığımız davranışlar değil. Bu Türkiye’nin Osmanlı İmparatorluğu zamanında beri her zaman gönlünü, kapılarını açtığı bir durum ve Türkiye'ye sığınmak isteyen hiç kimseyi geri çevirmemiştir. Dolayısıyla yaklaşık 6 milyar dolar biz bu gelen kardeşlerimiz için harcadık ama Avrupa'dan ve ya Batı dünyasından Türkiye'ye gelen katkı sadece 250 milyon dolardan ibarettir. Dolayısıyla Türkiye'nin örnek olma tarafı doğrudur ama yani sorumluluk paylaşma noktasında maalesef Batı dünyası üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmemektedir. "

Bakan Bozkır ayrıca katıldığı çalışma yemeği öncesinde, COELA toplantısı için Riga'da bulunan Sırbistan AB Bakanlığı heyetini konakladığı otelde kabul ederek bir görüşme gerçekleştirdi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.