Batı Trakya'da bahar hatimle geliyor

Batı Trakya'da bahar hatimle geliyor

Batı Trakya’da Kur’an kurslarında eğitim gören ve çoğunluğu ilkokul son sınıfta okuyan öğrenciler için her sene hatim merasimi düzenleniyor.

Ortalama 25 köyde 500’e yakın öğrencinin hatmettiği Batı Trakya’da hatim merasimleri bayram havasında gerçekleşiyor.

Nisan, mayıs ve haziran aylarında düzenlenen merasimlere katılım çok yüksek oluyor. Köylüler geleneksel elbiselerini giyiyor, çoğunluğu çevre köylerden, İskeçe ve Gümülcine’den gelen misafirlere kazan pilavı ikram ediliyor.

Yunanistan’ın 2009’dan beri içinde bulunduğu ekonomik krizden Batı Trakya halkı da etkilenmiş. Küçük köylerde artık ekonomik sebeplerden dolayı her sene değil de 2 veya 3 senede bir hatim merasimi düzenleniyor. 80’li yıllarda başlayan geleneksel hatim merasimleri zor şartlarda da olsa devam ediyor.

Yıl boyunca 60 Kur’an kursunda dinî eğitim veriliyor. Çoğunluğu İskeçe Balkan köylerinde yapılan hatim merasimleri hafta sonları gerçekleşiyor. Köylüler ve misafirler, cumartesi sabahı bir araya geliyor.

Okunan dualardan sonra kurbanlar kesiliyor. Pazar günü yapılacak merasim için hazırlıklar başlıyor. Erkekler etleri hazırlayıp, ateş için odun toplarken kadınlar da kazanları temizliyor. Cumartesi akşamından etler pişirilmeye başlanıyor. Pazar günü öğle saatlerine kadar camide süren merasimde çocuklar, Kur’an-ı Kerim ve şiirler okuyor. Öğle namazından hemen sonra da misafirlere etli pilav ikram ediliyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.