Batı Müslüman’a kör

Batı Müslüman’a kör

Mısır’da darbeci Sisi’nin kurduğu gayrimeşru mahkemelerin verdiği idam kararlarına tepkiler artarak sürüyor.

Başbakan Yardımcısı İşler, hayvan hakları konusunda dünyayı ayağa kaldıran Batı’nın ölen Müslüman olduğu zaman hiç ses çıkarmadığını kaydetti. TGTV ise; idam kararlarının insanlık suçu olduğunu belirterek, dünya kamuoyunu ses çıkarmaya çağırdı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Mısır’da 683 kişi hakkında verilen idam kararlarına sessiz kalan batılı ülkeleri sert bir dille eleştirdi. Batının bu çifte standardı hep yaptığını hatırlatan İşler, “Batı yeri geliyor bir hayvan hakları konusunda dünyayı ayağa kaldırıyor, ama ölen Müslüman olduğu zaman hiç sesleri çıkmıyor” dedi.

DEMOKRASİNİN BEŞİĞİ BATI(!) İDAMLARA SESSİZ

Başbakan Yardımcısı İşler, katıldığı bir televizyon programında Mısır’daki idamlar konusunda Batı’nın çifte standardını eleştirdi. Almanya Cumhurbaşkanının Türkiye’yi eleştirdiği gün dünyada çok önemli olaylar olduğunun altını çizen İşler, “Avrupa kendisini demokrasinin beşiği olarak görüyor. Peki demokrasinin beşiği olan bir ülkenin Cumhurbaşkanı bir ülkede, Mısır’da o gün 683 idam kararı çıkıyor ve o gün basın toplantısında Sayın Cumhurbaşkanımız bunun kabul edilemez olduğunu, Mısır’a yazık olduğunu, Mısır’ın geleceğini karartacağını diplomatik bir dille anlattı, eleştirilerini yaptı. Ama Almanya Cumhurbaşkanı o konulara girmedi. Daha önce 528 tane idam kararı çıktı, hiç sesleri çıktı mı?” dedi.

HAYVAN HAKLARINDA DÜNYAYI AYAĞA KALDIRIYORLAR

Mısır’da geçen yaz yapılan darbeyi hatırlatan İşler, “Mısır’da darbe yapıldı, seçilmiş Başkan 3 Temmuz 2013’te koltuğundan edildi, hapse atıldı, orada oylarına sahip çıkanlar, oyumuz namusumuzdur diyenler, sokaklara düşenler, darbeye çıkanlar sokaklarda katledildi, sesleri çıktı mı Batı’nın? Yine çıkmadı, yine çifte standart” dedi. Suriye konusunda da Batı’nın sessiz kaldığını hatırlatan İşler, “Batı yeri geliyor bir hayvan hakları konusunda dünyayı ayağa kaldırıyor, ama ölen Müslüman olduğu zaman hiç sesleri çıkmıyor” dedi.

STK’LARIN TEPKİSİ SÜRÜYOR

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Hamza Akbulut ise, Mısır’da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına ilişkin, “TGTV ve Türk halkı olarak; dünyanın gözü önünde cereyan eden, insanlık adına utanç verici, insan haklarını ayaklar altına alan, hukuksuz, zorba uygulamaları kınıyor, Mısır halkının ve mazlumların yanında olduğumuzu bildiriyoruz” dedi.

İdam kararlarının açık bir insan hakkı ihlali olduğunu kaydeden Akbulut, “Mısır’da alınan idam kararları, bağımsız yargının aldığı kararlar değildir. Cunta mahkemelerinin ölüm listesidir. Bu mahkemeler, medeni dünyanın gözü önünde insanlık suçu işlemektedir” diye konuştu.

CEYLAN: YARGI DEĞİL, VAHŞET

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan da insan hakları ihlallerinin olduğu yerlere heyetler göndererek çalışmalar yaptıklarını, Mısır’da da tüm taraflarla görüştüklerini anlattı.

Ceylan, “Mısır’daki yargılamalarda uluslararası hukuk standartlarına uyulmuyor, savunmalar alınmıyor. Yargılama değil, yargı vahşeti var” dedi.

Birlik olarak uluslararası kurum ve kuruluşlar ile insan hakları örgütleri nezdinde girişimlerinin süreceğini dile getiren Ceylan, “Rapor hazırladık, BM’ye, ülkelerin büyükelçiliklerine ve insan haklarıyla ilgili kuruluşlara gönderdik” ifadesini kullandı.

Batılı ülkelerin tutumunu ‘göstermelik’ diyerek eleştiren Ceylan, Mısır’daki insan hakları ihlallerine karşı dünya kamuoyunun vicdanını harekete geçirmeye çalıştıklarını aktardı.     

43 ÜNİVERSİTE’DEN ORTAK MEKTUP

Bu arada, idam kararlarının durdurulması için 43 üniversite rektörü, Mısır Müftüsü Şevki Abdülkerim Allam’a ortak mektup gönderdi. Mektuptan, Haklarında idam kararı verilen Mısır Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının cezalarının infazı Mısır ve İslam dünyasında derin yaralar açacak, adalet ve güven duygusunu zedeleyecektir. Müslüman toplulukların özgür iradeleri ile kendi geleceklerine sahip çıkmaları, sivil, saydam ve hesap verebilir yönetim arayışlarıdır. Bu masum ve meşru arayışlarını şiddete başvurmadan dile getiren, serbest seçimlerde yaptıkları tercihin arkasında duran sivillerin cezalandırılması hukuken, vicdanen, ahlaken ve dinen kabul edilemez. Mısır ve İslam dünyasında derin yaralar açacağı aşikar olan infazların durdurulması ve haklarında idam kararı verilen kişilerin af edilerek, onurlarının iade edilmesi konusunda cesur ve adil girişimlerde bulunacağınıza olan inancımızı ifade etmek isteriz” ifadelerine yer verildi.

ARDAHAN’DAN TEPKİ

Türk Eğitim-Sen Ardahan İl Temsilcisi Fatih Koç, “Mısır’da yaşanan insanlık ayıbını kınıyoruz. Bu kınama sadece bizimle sınırlı olmamalı. Tüm İslam alemini bu konuda birlik olmaya, beraber tepki vermeye davet ediyoruz” dedi.

HDP: TEPKİ KOYMALIYIZ

Mısır’daki zulme tepki gösteren HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da, “Bu konuda bize düşen avazımızın çıktığı kadar bağırmak, tepki koymak” dedi.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.