Başörtüsünde saç görülmemeli

Başörtüsünde saç görülmemeli

Amerikan Enstitü Türkiye'de araştırdı

ABD'de Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün nüfusunun çoğunluğu Müslüman yedi ülkede yaptığı "Ortadoğu Değerler Araştırması"ndan Türkiye'yle ilgili çok ilginç sonuçlar çıktı.

Türkiye'nin yanı sıra Tunus, Mısır, Irak, Lübnan, Pakistan ve Suudi Arabistan'ı kapsayan araştırmaya katılanlara, "Sizce kadınların kamusal alanda nasıl giyinmesi doğrudur?" sorusu yöneltildi ve altı seçenek sunuldu.

Burka, peçe, çarşaf, saç görünmeyen başörtüsü, saç görünen başörtüsü ve açık baş seçenekleri arasında genel ortalamaya bakıldığında en çok tercih edilen yüzde 44'le dördüncü sıradaki "saç görünmeyen başörtüsü" oldu.

Türkiye'de katılımcıların yüzde 32'si kadınların başının açık olması gerektiğini, yüzde 13'ü başların kapanması gerektiğini ancak saçın görünebileceğini, yüzde 46'sı ise başın saç görünmeyecek şekilde kapatılması gerektiğini savundu.

Çarşaf ve peçeyi destekleyenlerin oranı yüzde 2'de kalırken burkayı savunan olmadı.

KADINLARIN NE GİYECEĞİNE KİM KARAR VERSİN?

Aynı araştırmada katılımcılara "Kadınlar kendi seçtiği şekilde giyinebilmeli mi?" sorusu da yöneltildi. Bu soruya 'evet' diyenlerin oranı Türkiye'de yüzde 52 oldu.

Tunus'ta yüzde 56, Lübnan'da yüzde 49, Suudi Arabistan'da yzde 47, Irak'ta yüzde 27, Pakistan'da yüzde 22, Mısır'da ise yüzde 14 oranında katılımcı kadınların diledikleri gibi giyinebilmesine destek verdi.

Araştırmanın Türkiye'yle ilgili verileri Nisan-Haziran 2013 döneminde toplandı. 3 bin 19 kişilik bir örneklem oluşturuldu. Bu grup içinde farklı dini grupların oranları dengeli tutuldu.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.