Başörtüsü saçı döküyor mu?

Başörtüsü saçı döküyor mu?

Saç sağlığı uzmanları Burcu Çayözü ve Evrim Bayraktar, saçla ilgili bilinen çoğu doğrunun yanlış olduğundan bahsediyor. Özellikle başörtülü bayanların sık sık karşılaştığı "Başörtüsü saç döküyormuş. Saçınız dökülmüyor mu?" sorusu, tamamen bir efsane.

Akademi Saç Terapi merkezinin saç sağlığı uzmanları Burcu Çayözü ve Evrim Bayraktar, “Saç dökülmesinin nedeni kullandığınız su olsaydı herkes aynı sorunu yaşardı. Şampuanlar, bakım ürünleri ya da hava değişikliğini de saç kaybıyla ilişkilendirmek doğru değil" ifadelerini kullandı.

Saç dökülmesinin toplam 46 nedeni olduğuna dikkat çeken ikili, hormonal dengesizlikler, vitamin eksikliği ve genetik yatkınlığın çok önemli olduğunu söylüyor. Doğru tedavinin tek yolu ise saça analiz yapmak.

BOL PROTEİN ALIN

Burcu Çayözü ve Evrim Bayraktar, 2009 yılından beri aktif olan Trikoloji merkezinin kurucuları. Trikoloji, 1900’lü yılların başında İngiltere’de çalışmaya başlanılan saç bilimi olarak tanımlanıyor. Dermotojinin saç üzerine yoğunlaşan bu dalı sayesinde saç ve saç derisi hastalıklarının neden ve çözümlerini araştırılabiliyor. Saç dökülmesine karşı şampuan ya da piyasada bulunan ürünleri kullanmanın çözüm olmadığını belirten Çayözü, asıl önemli olan şeyin kişinin problemini tespit edip, ona özel bir çözüm geliştirmek olduğunu şu cümlelerle anlatıyor:

“Saçlarınızda ani bir değişim varsa peşin hükümlere varmadan önce kendi hikayenizi gözden geçirin. Son dört ayda hayatınızdaki değişimler, beslenme alışkanlıklarınız, uyku düzeniniz ve olabilecek diğer hastalıklarınız dökülmeyi doğrudan etkileyebilir.”

Trikoloji uzmanı Bayraktar ise bu durumu şöyle açıklıyor: “Beden kilo kaybı, vitamin eksikliği ya da benzer durumlarda alarm durumuna geçiyor ve tüm enerjisini hayati önem taşıyan organlara akıtıyor. Saç, vücudun barometresidir. Vücut tehlike olarak algıladığı durumlarda önce saçların daha sonra tırnaklar ve dişlerin enerjisini kesiyor. Saçların dökülmesi, incelmesi ve yıpranması doğal bir sonuç oluyor. Bunu önlemek için vücudunuzun B12, folik asit, demir seviyesini sık sık kontrol etmelisiniz. Protein bakımından da zengin beslenmelisiniz. Saç problemlerinin önüne geçmenin en etkili yolu düzenli yaşamak ve sağlıklı beslenmek.”

PROBLEM ÇÖZÜLMEDEN SAÇI TEDAVİ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Saç söz konusu olduğunda kadınları ve erkekleri ayrı ayrı ele almak gerekiyor. Erkeklerdeki saç sorunları genellikle genetik yatkınlıktan. Hormonal dengesizlikler de egzama ve kepeklenmeye neden oluyor. Kadınların yaşadığı saç sorunları ise fizyolojik nedenlere dayanıyor. Kansızlık, hormonal düzensizlik, troit problemleri de en çok saç kaybına neden olan durumlar arasında. Çayözü, yumurtalıkla ilgili sorunların kadınların saçlarını zayfılattığını anlatıyor: “Özellikle Polikistik Over gibi kist hastalıklarında saç derisinde yağlanma, sivilcelenme ve saç tellerinde incelme çok sık gözlemleniyor. Kişi yumurtalıklarındaki hastalıktan çoğu zaman habersiz oluyor ve sadece saç dökülmesine karşı kozmetik ya da dermatolojik şampuanlara yöneliyor. Halbuki problem çözülmeden saçı tedavi etmek mümkün değil. Bu gibi durumları öngördüğümüzde ilgili hekime yönlendiriyoruz. Ayrıca saçları şekillendirmek için yüksek derece ısı kullanmak, saç kremi ve bakım maskesi uygulamamak da kuruma, kırılma ve yıpranma hızını artırıyor.”

BAŞÖRTÜSÜ SAÇ DÖKÜLMESİNE NEDEN OLMAZ

Trikoloji uzmanları Burcu Çayözü ve Evrim Bayraktar saçla ilgili bilinen çoğu doğrunun yanlış olduğundan bahsediyor. Saçları yıkama aralığından kullanılan doğal ürünlere kadar uyguladığımız yöntemlerin hemen hepsi şehir efsanesinden ibaret. İşte doğru bilinen yanlışlar:

- Kozmetik ya da dermatolojik ürünler saçlarınızı onarmaz yalnızca yıpranmasını önleyebilir.

- Bilinenin aksine saçın kendi yağı onu beslemez, saç köklerini inceltir. Saçı doğru sıklıkla yıkamamak saç problemlerine neden olur. Saç her gün yıkanmalı.

- Saçın uzamama nedeni yüksek oranda beslenmeyle ilgilidir. Uzaması için yumurta sürmeyin, yumurtayı yiyin.

- Şapka, başörtüsü takmak ya da şampuan değiştirmek saç dökülmesine neden olmaz.

Büşra Uğraş/ Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum