Başörtü yasakçılığı ile tepki gören Fikri Sağlar Said Nursi ve Necip Fazıl kampanyası yapmıştı

Başörtü yasakçılığı ile tepki gören Fikri Sağlar Said Nursi ve Necip Fazıl kampanyası yapmıştı

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi: Özgürlükçü Fikri Sağlar saygınlık kazanmıştı. Yasakçı Fikri Sağlar ise tepki gördü

RİSALEHABER

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, başörtülü hâkimle ilgili yasakçı sözleri nedeniyle eleştirilen Fikri Sağlar'ın "bir dönemler özgürlük mücadelesiyle anılan bir isim" olduğunu söyledi.

Fikri Sağlar'ın DYP- SHP koalisyon hükümetleri döneminde Kültür Bakanlığı yaptığını hatırlatan Selvi, başörtülü gazeteciyi savunduğunu anlattı:

"49. hükümette Başbakan’ı Demirel, 50. ve 52’nci hükümette ise Tansu Çiller’di. Sultan Kara başörtülü bir gazeteciydi. Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın basın toplantısına alınmak istenmemişti. İtiş kakış üzerine basın danışmanı İsmet Demirdöğen müdahale etmiş, Sultan Kara’nın basın toplantısını izlemesini sağlamıştı. Başörtüsü yasağının en sert uygulandığı bir dönemdi. Fikri Sağlar’ın başörtülü gazeteciyi yanına oturtup basın toplantısı yapması ilgi uyandırmıştı."

Said Nursi-Necip Fazıl-Nâzım Hikmet kampanyası

Fikri Sağlar'ın Said Nursi’nin, Necip Fazıl’ın, Nâzım Hikmet’in kitaplarını kütüphanelere sokan bir kampanyaya da öncülük ettiğini belirten Selvi, "Bunu bir kampanyaya dönüştürmüştü. Çünkü onun Türkiye’nin “yasaklı kitaplar” tarihine geçecek bir öyküsü vardı. Fikri Sağlar Kültür Bakanı, Emre Kongar ise müsteşardı. Devlet Tiyatroları’na ait Ankara Macunköy’deki sahnenin bulunduğu yerde bir depoda 25 bin yasaklı kitap bulunmuştu. Kültür Bakanı Sağlar, “Kitaplara özgürlük” diye bir açıklama yaptı. “Kitapları özgürlüğüne kavuşturuyoruz” diye bir kampanya düzenledi. 25 bin yasaklı kitap depolardan çıkarılıp, kütüphanelere gönderildi. Sağlar bu açılımı ile saygınlık kazandı" dedi.

Özgürlükçü Fikri Sağlar saygınlık kazanmıştı. Yasakçı Fikri Sağlar ise tepki gördü

"Özgürlükçü Fikri Sağlar saygınlık kazanmıştı. Yasakçı Fikri Sağlar ise tepki gördü" diyen Selvi, yazısını şöyle sürdürdü:

"Kültür Bakanı Sağlar, yasaklı kitaplar listesine tepki gösterip karşı bir kampanya düzenlemişti. Kendi mahallesinden sert tepki gösterilmişti. Ama o geri adım atmadı. “Said Nursi kütüphanede sizi bekliyor”, “Necip Fazıl kütüphanede sizi bekliyor”, “Nâzım Hikmet kütüphanede sizi bekliyor” diye afişler hazırlatıp, reklam kampanyaları yaptı."

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum